Σάββατο 31 Μαΐου 2014

12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΙΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Ήταν Μάιος του 2002 όταν θεμελιώθηκε από την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου το περιβόητο φράγμα Ιασίου.Γράφτηκε  στη Θρακικη Γη το 2002:
"Το φράγμα Ιασίου Ροδόπης, θεμελίωσε πριν λίγες μέρες, η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Παπανδρέου. Με το φράγμα που αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών, σύμφωνα με τη γεωργοοικονομική - γεωργοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε, πρόκειται σε πρώτη φάση να αρδευτεί ακαθάριστη έκταση 31.000 στρ., ενώ σε δεύτερη φάση η αρδευόμενη έκταση θα φθάσει τα 62.000 στρ.
Στην περιοχή του έργου, έχει προβλεφθεί η διενέργεια αναδασμού σε έκταση 39.800 στρ. καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων έργων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του αρδευτικού νερού. Πέρα από τα πιο πάνω έργα αναδασμών η δαπάνη των οποίων θα καλυφθεί από τα Γ' ΚΠΣ , έχει εξασφαλισθεί από εθνικούς πόρους και πίστωση 733.000 ευρώ (250.000. 000 δρχ.) για την εκπόνηση της μελέτης των έργων διανομής του νερού , ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργικότητα του έργου. 
Μετά την ολοκλήρωση των έργων, με μέριμνα της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος θα συσταθεί Ενιαίος Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ο οποίος θα έχει την ευθύνη Διοίκησης Συντήρησης και Λειτουργίας των Εγγειοβελτιωτικών Εργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 24.064.564 ευρώ (8.200.000.000 δρχ.) και αναμένεται να παραδοθεί στις 10 Νοεμβρίου 2005. Με την ολοκλήρωση του έργου, πρόκειται να δοθεί νέα πνοή στον αγροτικό τομέα της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα υπάρξει η δυνατότητα άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων."
Τότε η κ Παπανδρέου είχε δηλώσει:"Όταν έρχεσαι στην Θράκη βλέπεις την πρόοδο που συντελείται" ,ο δε Νομάρχης Στέργιος Σταυρόπουλος τόνιζε διθυραμβικά:"
 
Είναι πράγματι μία μεγάλη μέρα και είναι μεγάλη αυτή η μέρα γιατί από το όραμα περνάμε στην πράξη.Το  φράγμα Ιασίου θεμελιώνεται από την υπουργό Βάσω Παπανδρέου και σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα θα είμαστε σε θέση να δούμε τα οφέλη αυτού του φράγματος, θα δούμε τα χωράφια μας σε αυτό τον τόπο, τον άγονο τόπο να γίνονται ποτιστικά".
Εκτοτε πέρασαν 12 χρόνια ,ένας Νομάρχης και ένας Περιφερειάρχης και το έργο δεν ολοκληρώθηκε ακόμη ,πέρασε από 1000 κύματα ενώ επικρέμονταν διαρκώς ο κίνδυνος της απένταξης και η υποχρέωση η χώρα να επιστρέψει τα 20 εκ ευρώ πίσω!
Μετά από αυτά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ροδόπη αποτελεί έκπληξη  μόνο για λίγους...Για πολύ λίγους

ΥΓ Ερχονται κι άλλα .Πολύ πιο ενδιαφέροντα 

ο Θράκας Ιππέας

6 σχόλια:

  1. Τοτε λέγανε οτι το φτιάχνανε για τα χρυσορυχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η συκοφαντία ακολουθούσε πάντα το φράγμα. Κατα την τελετή εκείνη της θεμελίωσης ο Σταυρόπουλοσ το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά .Από τότε το έλεγαν αυτό. Μάλιστα κάποια στιγμή , παρα λίγο να σημειωθεί " θερμό" επεισοδιο οταν την θέση αυτή επανέλαβε δημοσίως μπροστα στον απερχόμενο περιφερειάρχη ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
  2. Ευτυχώς έχει τελειώσει η μελέτη των έργων διανομής νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τίτλος σου έπρεπε να είναι " 12 χρόνια φαγούρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι φωστήρες που κυβέρνησαν τα πράγματα του νομού Ροδόπης τόσα χρόνια έκαναν αναδασμούς και προέβλεψαν και κανάλια διανομής νερού στο δυτικό τμήμα του νομού (Αίγειρος, Ν. Καλλίστη, Πόρπη, Σάλπη, Αμβροσία) όπου όμως δεν υπάρχει κανένα φράγμα για να γεμίσει τα αρδευτικά κανάλια. Αντίθετα στο ανατολικό μέρος του νομού υπάρχουν τρία φράγματα (Γρατινής, Ιασίου και αναβαθμός Λίσσου) όπου όμως δεν υπάρχει αναδασμός και δίκτυα διανομής του νερού.
    Εξαιρετικός σχεδιασμός από Σταυρόπουλο και Γιαννακίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέχασες το "φράγμα" στο Ασκηται.Γιατί;Τα πιο ωραία έργα ήταν τα χωμάτινα. Ηταν έργα "γλυκά"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.