Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Κατάγομαι ,κατά το ήμισυ ,από ένα μικρό χωριό της Ροδόπης ,ένα χωριό της πρώην ,λεγόμενης επαρχίας Σαπών, τα Άμφια. Το Χατζημουσταφάκιοι που έγινε Άμφια όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτό οι παππούδες μας από το Χάσκιοι της Αδριανούπολης. Γκαγκαβούζηδες …
Με γονείς στη Γερμανία (εκεί γεννήθηκα) με μεγάλωσε η γιαγιά και ο θείος στο χωριό όπου και έμεινα μέχρι τα 5.Μετά Θεσσαλονίκη και στα 8 πάλι Κομοτηνή .Το χωριό ωστόσο δεν το αφήσαμε. Κάθε Σαββατοκύριακο είμαστε εκεί.

Οι Σταυρίδηδες είναι γείτονές μας. Τα σπίτια μας ακριβώς απέναντι .Ακριβώς όμως. Το Γιαννάκη ,5-6 χρόνια μικρότερός μου είναι ,τον θυμάμαι από τότε που γεννήθηκε. Κυριολεκτικά. Με τον Νίκο τον μεγαλύτερο αδερφό του είμαστε σχεδόν συνομίλικοι. Την τετράδα συμπλήρωνε ο αδερφός μου. Μεγαλώσαμε μαζί. Με παιχνίδια στο δρόμο, τσιλίκι, τζαμί και μπάλα. Ώρες ατέλειωτες.Ο Γιάννης και ο Νίκος όμως δουλεύανε πολύ .Στα ζώα και στα χωράφια .Σκληρή δουλειά .Η αγροτική απαιτεί χέρια .Το τρακτέρ το οδηγούσαν από τρυφερή ηλικία.(ακόμη θυμάμαι μία μέρα που η αποτυχημένη οδήγηση του ελκυστήρα βούλιαξε με τα άροτρα την μηχανή του αγροτικού αυτοκινήτου του μακαρίτη του πατέρα τους, του Σταύρου).
Ο θείος του ο Γιώργης ήταν η πιο συμπαθής φιγούρα του χωριού. Δούλευε το περίπτερο της πλατείας .Μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί και το μοναδικό τηλέφωνο του χωριού. Ο συνδετικός κρίκος των αποδήμων με το χωριό ,με τα παιδιά τους…
Τα χρόνια πέρασαν και ο Γιαννάκης έγινε Γιάννης .Τον ξανασυνάντησα μετά από χρόνια όταν ήμουν συνεργάτης στο Δήμο. Παιδί με όρεξη για δουλειά. 
Τα χρόνια πέρασαν και ο Γιάννης αυτοδημιούργητος, κατάφερε να πετύχει επαγγελματικά .Από το μηδέν όμως .Ίσως και από το μείον. Και ανακατεύτηκε με τα κοινά και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Σαπών και επί 8 χρόνια Αντιδήμαρχος.Και τα κατάφερε πολύ καλά. Οι συνδημότες του τον τίμησαν με την ιστορική πρωτιά στις προηγούμενες εκλογές με αριθμό ρεκόρ ψήφων ,σχεδόν 1300 πήρε αλλά ο συνδυασμός δεν εξελέγη. 3,5 χρόνια άσκησε αντιπολίτευση με ευθύνη. Σε αυτά τα χρόνια ελάχιστα ΜΜΕ τον έψαξαν  ,του έδωσαν το λόγο ,του ζήτησαν την άποψή του. Ο Γιάννης όμως δούλεψε συστηματικά, έβαλε τους στόχους του και σήμερα απέχει λίγες ώρες από την ενσάρκωσή τους. Επικεφαλής μίας ομάδας νέων ανθρώπων ,ορεξάτων και με αγάπη για τον τόπο τους (ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ο συνδυασμός) ,κέρδισε την μεγάλη αγάπη των συνδημοτών του και διεκδικεί το ύψιστο αξίωμα του Δημάρχου .
Οι χωριανοί με «καμάρωναν» όπως έλεγαν όταν έκανα εκπομπές. Τις έβλεπαν όλοι ,όλες .Ακόμη κι αν δεν τους ενδιέφερε το αντικείμενο. Αγροτικό ή πολιτικό. Είτε το κανάλι ήταν της Κομοτηνής, είτε της Αλεξανδρούπολης .Και όταν λέω όλοι το εννοώ ,πλειονοτικοί και μειονοτικοί. Ο συνχωριανός μας δημοσιογράφος.
Ετσι καμαρώνουν τώρα για το Γιάννη που από το μικρό χωριό τους διεκδικεί το Δήμο Μαρώνειας Σαπών .Κι ας έμειναν πλέον λίγοι εκεί. Τον καμαρώνω και γω και θεωρώ μεγάλη τιμή για τα Άμφια την εκλογή του.
Ο Γιάννης το αξίζει. Είναι ντόπιος και όχι ξένος. Με αρχές και αξίες .Με μεγάλες ευαισθησίες για τον τόπο του τον οποίο ξέρει σαν το χέρι του .Και το όνομα της τελευταίας ποτίστρας στη Νέα Σάντα ή στον Αετόλοφο.Με συνεπείς απόψεις και κομματική ανεξαρτησία.
Πήγα στην τελευταία του συγκέντρωση στην Ξυλαγανή και είδα τον παλμό της και την αγάπη του κόσμου .Τον άκουσα να μιλά για το όραμά του ,για τους αγρότες ,τον τουρισμό, την γαστρονομία ,την ανάπτυξη ,την εναντίωσή του στα χρυσορυχεία …
Του αξίζει να εκλεγεί. Θα δώσει πολλά στο Δήμο του σε μία δύσκολη εποχή με κυριότερο την επανακινητοποίηση νέων ανθρώπων. Τελευταία φορά αυτό είχε γίνει το 1994 από τον Ντίνο Χαριτόπουλο. 
Πιστεύω ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία του τόπου( μας) .
Την Κυριακή είμαι σίγουρος ότι ο Δήμος θα γυρίσει σελίδα και μία ομάδα νέων ανθρώπων που κατάγονται από αυτόν ,δουλεύουν σε αυτόν και μένουν σε αυτόν, θα αναλάβουν τις τύχες του. Κόντρα σε πολιτικά ανφέρ και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές .
Και ο Γιάννης από τα Άμφια θα γίνει Δήμαρχος στο όνομα των συνδημοτών του  και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης για το μέλλον. Για τα παιδάκια του και για τα παιδιά όλων των δημοτών του που επενδύουν σε μία νέα μέρα ,σε μία νέα εποχή….


Σάκης Αντωνίου
(φωτο από το ΧΡΟΝΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.