Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΦΕΛΙΝΑΣ ΚΑΖΑΚΟΥ

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Σας καλωσορίζω στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού μας «Εμείς… η πόλη», ενός συνδυασμού που δημιουργήθηκε μέσα από εσάς τους ίδιους, τους ανθρώπους της καθημερινότητας, του επαγγελματικού στίβου και των κοινωνικών αγώνων, της ελπίδας για έναν καλύτερο και πιο αποδοτικό δήμο, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.


Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ, που είναι πολύ σημαντική για μένα και τους συνεργάτες μου, γιατί μας οπλίζετε με θάρρος και αποφασιστικότητα για να ολοκληρώσουμε έναν αγώνα που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες έχοντας έναν κοινό στόχο: να διαλύσουμε τα στερεότυπα, και ν’ αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν την Κομοτηνή ως αυτό που πρέπει να είναι:

Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Πόλη, μια κοινωνία πολυπολιτισμική, μια κοινωνία με ιδανικά, αξίες και ηθική -ειδικά πολιτική ηθική- πέρα από προκαταλήψεις και συμπλέγματα του παρελθόντος.

Κυρίες και Κύριοι,

Όταν πήρα την απόφαση να ηγηθώ ενός νέου δημοτικού συνδυασμού κάποιοι με ρώτησαν εάν το σκέφτηκα καλά, αν αντιλαμβανόμουνα το μέγεθος και την ευθύνη μιας τέτοιας προσπάθειας. Ε, ναι, ήξερα πολύ καλά από την αρχή τι ήθελα να κάνω και γιατί έπρεπε να προσπαθήσω για να το επιτύχω.

Ήξερα από την αρχή ότι έπρεπε να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να παλέψω για ένα δήμο στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα, για έναν τόπο που γεννήθηκε και ζει η κόρη μου και που βλέπω να έχει τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια ερωτηματικά που είχα κι εγώ πριν από αρκετά χρόνια.

Και είπα: ναι αξίζει να προσπαθήσω για το μέλλον του παιδιού μου, για το μέλλον των παιδιών του δήμου μας -για το μέλλον όλων μας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο. Τα οκτώ χρόνια ενασχόλησής μου με το δήμο και τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ήταν γεμάτα γνώσεις και εμπειρίες για μένα.
Όμως όλος αυτός ο πλούτος που αποκόμισα δεν έχει καμία αξία εάν δεν επιστραφεί στους συνδημότες μου, εάν δε γίνει θέσεις, προτάσεις και λύσεις στα προβλήματά μας.


Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν είμαι μόνη. Έχω δίπλα μου ένα θησαυρό, μια ομάδα συνεργατών, νέα πρόσωπα και όχι «συστημικά», που δεν τους ενδιαφέρει η αυτοπροβολή ούτε επαναπαύονται στην αναγνωρισιμότητά τους.
Πρόσωπα καταξιωμένα στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας από την πόλη και τους οικισμούς, από την πλειονότητα και τη μειονότητα με μοναδικό σκοπό την προσφορά στο δήμο και τους κατοίκους του.

Συγκροτήσαμε ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλει αλλαγές, θέλει να συγκρουστεί με κατεστημένα, να στηρίξει την καινοτομία, την ανάπτυξη και να αναδείξει την ταυτότητα και τις αξίες του τόπου.

Αφήσαμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες και κάνουμε πράξη την αφοσίωσή μας σε έναν και μοναδικό στόχο: Το Νέο Δήμο Κομοτηνής


Φίλες και φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω αυτό που γνωρίζετε και που γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Στη Θράκη και στη Ροδόπη ειδικότερα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή κοινωνία. Πρόκειται για μια κατάκτηση για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί οφείλεται κυρίως σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Σε μας, που ζούμε τις ίδιες χαρές, τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς.

Αυτήν την κατάκτηση, θα πρέπει να την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς σε κάθε προεκλογική περίοδο κάποιοι θυμούνται τη μειονότητα και προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν -και επιλέγω συνειδητά αυτή τη λέξη- προκειμένου να ακολουθηθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Ας σωπάσουν επιτέλους κι ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε όπως εμείς και μόνο γνωρίζουμε κι όπως πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Με σεβασμό και αλληλεγγύη.

Εμείς είμαστε αποστασιοποιημένοι από αυτές τις παρωχημένες, πλέον, τακτικές. Είμαι περήφανη γιατί στο δικό μας ψηφοδέλτιο συμμετέχουν συμπολίτες μας από τη μειονότητα, πετυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες που είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων τα οποία είναι κοινά για όλους τους πολίτες.


Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχει κάνει αυτά που μπορούσε και όφειλε για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το δήμο Κομοτηνής. Ούτε διεκδίκησε ούτε πρότεινε.

Είναι γεγονός, ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας έχει βάλει το βαρύ αποτύπωμά της σε όλους τους δήμους, όπως και στο δικό μας.

Όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την κατάσταση ως δικαιολογία για όλα. Δεν πρέπει να γινόμαστε διαχειριστές μόνο των ζητημάτων. Πρέπει να ακούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, βάσει των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

-Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς ότι όταν μια τοπική αγορά έχει, στην κυριολεξία γονατίσει, δεν μπορείς να απαιτείς από τους επαγγελματίες της πόλης, που ουσιαστικά είναι η κινητήριος δύναμή της, τόσο υψηλά δημοτικά τέλη;

-Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς ότι το «μωσαϊκό δημιουργίας» της περιοχή; μας που διαμορφώνεται από ιδιαίτερα γεωγραφικά, ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά απαιτεί την ανάδειξή του; Όπως την ανάδειξη και προβολή τους ζητούν τα τοπικά προϊόντα που έχουν κατακτήσει εξαγωγικά ξένες αγορές και δημιουργούν το brand name της Κομοτηνής σε όλον τον κόσμο;

-Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς ότι μπορείς να αξιοποιήσεις ευρωπαϊκά προγράμματα με τα οποία να χρηματοδοτήσεις δράσεις για την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και τον πολιτισμό;
Είναι τόσο δύσκολο;

Εμείς λέμε πως όχι δεν είναι. Αρκεί να έχεις θέληση, να θέτεις στόχους και να κοιτάς μπροστά.



Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Στην καθημερινή μου επαφή στην πόλη και τους οικισμούς βλέπω στα μάτια των συνδημοτών μου την πίστη και την προσμονή. Βλέπω την αγωνία των ανθρώπων -κυρίως των νέων ανθρώπων- για το μέλλον τους. Βλέπω όμως και κάτι άλλο: τη θέληση να προσπαθήσουν ώστε ο τόπος τους να αλλάξει προς το καλύτερο. Να συμμετάσχουν σε μια κοινή προσπάθεια για μια νέα αρχή.

Αυτό το συγκινητικό και ταυτόχρονα δημιουργικό κάλεσμα εγώ δεσμεύομαι ότι δε θα το προδώσω ποτέ.

Αυτό το εγγυώνται και οι συνεργάτες μου που είναι έτοιμοι να υπερβάλουν εαυτώ σε αυτήν την προσπάθεια.

Και είμαστε σήμερα εδώ με συναίσθηση των δυσκολιών, των μεγάλων ευθυνών και με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα.

Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του δήμου μας. Με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Γενικός μας στόχος η τοπική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής
Αυτό σημαίνει μια ανάπτυξη ισόρροπη γεωγραφικά
Αυτό σημαίνει, μια ανάπτυξη συμβατή με την ευρύτερη περιοχή και τον ιδιαίτερο ευρωπαϊκό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο δήμος Κομοτηνής.


ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι οι δράσεις για την τοπική ανάπτυξη, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, την αξιοποίηση και τουριστική προβολή της περιοχής, την προσέλκυση νέων επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των νέων, κυρίως, συνδημοτών μας. Παρέχουμε κίνητρα για και δημιουργούμε δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας. Αξιοποιούμε τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής εστιάζοντας στη γεωργία και την αλιεία και δημιουργώντας δομές Αγροτικές Επιχειρηματικότητας. Ενισχύουμε τους ντόπιους παραγωγούς μέσα από δίκτυα ανάδειξης και προώθησης αγροτικών προϊόντων. Επενδύουμε στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας, αξιοποιώντας τις φυσικές της ομορφιές και, ιδιαίτερα, την παραλιακή ζώνη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΥΓΕΙΑ
Θεωρούμε μείζον θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν πολλές οικογένειες από την ανεργία. Δίνουμε έμφαση στην επαναλειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο θα στηρίξει τις οικογένειες που περνούν δύσκολα, αλλά και στις Κινητές Μονάδες Φροντίδας Προληπτικής Ιατρικής.
Αξιοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας με τη Δημοτική Δομή Φροντίδας και Υγείας και την παροχή Τηλεματικών Υπηρεσιών σε ΑμΕΑ και υπερήλικες. Ενισχύουμε τις πολιτικές στέγασης. Δημιουργούμε Ολοήμερο Βρεφονηπιακό Σταθμό και μεριμνούμε για την πνευματική διάπλαση των παιδιών με τη δημιουργία Σχολής Γονέων και την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων.
Στηρίζουμε τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες μέσω του Κέντρου του Δημιουργικού Εργαστηρίου για άτομα με ειδικές δεξιότητες. Εστιάζουμε στις βασικές καθημερινές μας ανάγκες με τη δημιουργία αστικών αγροκηπίων.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Μείζονος σημασίας είναι η ποιότητα ζωής στην πόλη και τους οικισμούς. Μεριμνούμε για την αστική ασφάλεια των πολιτών και την καθαριότητα της πόλης μας ενισχύοντας παράλληλα την αισθητική σε πάρκα, πλατείες και σε όλες τις γειτονιές του Δήμου. Επεκτείνουμε με ορθολογικά κριτήρια το έργο του ποδηλατόδρομου, δημιουργούμε νέους χώρους στάθμευσης και παιδικές χαρές. Αξιοποιούμε το χώρο του Καρυδορέματος και επεκτείνουμε και εκσυγχρονίζουμε το κυνοκομείο περισυλλέγοντας τα αδέσποτα ζώα.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των συνθηκών καθημερινής ζωής στους οικισμούς του δήμου μας. Ενισχύουμε τα έργα Αγροτικής Οδοποιίας, ολοκληρώνουμε και επεκτείνουμε τα δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Αντικαθιστούμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποκαθιστούμε τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτά. Αναδεικνύουμε τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού των οικισμών μας και ενισχύουμε το δίκτυο μεταφορών από και προς την πόλη.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργούμε νέες σχολικές μονάδες. Αξιοποιούμε και βελτιώνουμε τις δομές του Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε ο κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στην άθληση. Οργανώνουμε αγώνες διαφόρων αθλημάτων, πανελλήνιας και διαβαλκανικής εμβέλειας, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τους τοπικούς συλλόγους. Επεκτείνουμε τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού και κατασκευάζουμε γήπεδα beach-volley στην Παραλία Φαναρίου. Επαναλειτουργούμε το Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Ιδρύουμε δίκτυο πολιτιστικών μνημείων και μουσείων και μια Πολιτιστική Κυψέλη, με σκοπό την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κομοτηνής και δημιουργούμε μητρώο καλλιτεχνών και αθλητών. Ιδρύουμε ένα νέο πιστοποιημένο φορέα για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων. Θεσμοθετούμε δράσεις διαβαλκανικού χαρακτήρα και θέτουμε σε λειτουργία Εκπαιδευτικά Εργαστήρια – Εργαστήρια Τέχνης σε χώρους Πολιτισμού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σεβόμαστε το περιβάλλον μέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Εκπονούμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Πολιτικής Δράσης και, μέσω αυτού, εκσυγχρονίζουμε όλα τα δημόσια κτήρια προκειμένου να είναι ενεργειακά αυτόνομα και προωθούμε την τηλεθέρμανση. Επεκτείνουμε το δημοτικό φωτισμό σε όλες τις γειτονιές και τους οικισμούς του δήμου. Εκσυγχρονίζουμε τα δημοτικά μεταφορικά μέσα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Στηρίζουμε την πολλά υποσχόμενη νεολαία της πόλης μας, δημιουργώντας δομές στήριξης εφήβων και επαγγελματικού προσανατολισμού. Μέσα από τη «Θερμοκοιτίδα Νέων» δημιουργούμε απρόσκοπτα εργαστήρια πνευματικής και επαγγελματικής ενεργοποίησής τους. Με γνώμονα την αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των φιλοδοξιών των νέων συνδημοτών μας θέτουμε σε συνεχή λειτουργία το Γραφείο Στήριξης Επιχειρηματικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Τα επόμενα χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπει σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας που σίγουρα θα αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Θα κληθεί να ανταπεξέλθει μόνη ως φορέας στις ανάγκες της. Συνεπώς θα πρέπει να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης έργων και δράσεων.
Μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία με το επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο επιβάλλεται να αξιοποιηθεί σωστά για να αποτελέσει πνοή ζωής στο δήμο Κομοτηνής. Συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου με στόχο τα πολλαπλάσια οφέλη για τους δημότες μας.

Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην εξωστρέφεια του δήμου Κομοτηνής –το οποίο κι έχουμε αμελήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προβολή του δήμου ή τη θεσμοθέτηση δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν έχουμε αξιοποιήσει την τεράστια επένδυση που έχει αυτός ο τόπος -το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο- το οποίο θα μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον στο δήμο μας, σε εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο προσελκύοντας επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μιλάμε για την πολυπολιτισμικότητα, χαρακτηρίζοντάς την ως «συγκριτικό πλεονέκτημα», αλλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη δεν έχουμε κάνει τίποτα για να αξιοποιήσουμε αυτό το στοιχείο που μας κάνει μοναδικούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σκεφτείτε πόσες ευκαιρίες μπορεί να εκμεταλλευτεί ο δήμος μας με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα για την οικονομία και τον τουρισμό μας.

Υπάρχουν λοιπόν εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, τομείς στους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε.


Το πρόγραμμά μας έχει φιλοσοφία και λογική. Ο δήμος μας δε χρειάζεται έργα που ξεκινούν και δεν τελειώνουν ποτέ. Χρειαζόμαστε δράσεις, πρωτοβουλίες, έργα με ταυτότητα, με συντονισμό και διαφάνεια που θα καλύπτουν τις ουσιαστικές ανάγκες των πολιτών και θα λύνουν τα προβλήματά τους.
Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό. Μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί. Όμως δεν είναι υπόθεση ενός. Οι συνεργάτες μου αποτελούν την εγγύηση για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Σας τους παρουσιάζω με μεγάλη περηφάνια. Τους ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν να είναι δίπλα μου, που έγιναν συμμέτοχοι σε αυτόν τον τόσο όμορφο αγώνα.

Ο καθένας μπορεί να πετύχει πολλά,

όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Γιατί «εμείς»,

όλοι μαζί

συμμετέχουμε,

δημιουργούμε,

σ υ ν θ έ τ ο υ μ ε

Ευχαριστώ όλους σας που είστε σήμερα κοντά μας. Σας καλώ την Κυριακή, στις 18 Μαΐου να δώσουμε τη μάχη για ένα νέο δήμο, για μια νέα αρχή με προοπτική.

Σας ευχαριστώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.