Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΦΕΤΟΣ Η ΡΟΔΟΠΗ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ(ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ)

Ποτέ άλλοτε στην Ροδόπη  δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως ένας δρόμος θα μπορούσε να αλλάξει τόσο εντυπωσιακά και μάλλον μετρήσιμα, την αναπτυξιακή του πορεία.
Είχαμε συνηθίσει ως ο μοναδικός νομός στη Βόρεια Ελλάδα που δεν διέθετε συνοριακή διάβαση ,να είμαστε η μαύρη τρύπα του τουριστικού χάρτη. Η χρόνια απομόνωση οδήγησε σε μία τουριστική υπανάπτυξη που είχε τα χαρακτηριστικά της εσωστρέφειας και της αδυναμίας να βρεθεί ένα σοβαρό στίγμα που θα διαφοροποιούσε τον τόπο μας και θα τον έκανε ελκυστικό. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι και οι τοπικές μας αυτοδιοικητικές ηγεσίες ,παρά τις διακηρύξεις δεν κατάφεραν να κάνουν και πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα ίσως γιατί διαπίστωναν ότι κάθε προσπάθεια, κυρίως συνυφασμένη με όρους …φιλοτιμίας έπεφτε στο κενό.

Ετσι πολλοί επαγγελματίες του χώρου που πίστεψαν στον αγροτοτουρισμό ,στις αρχές της δεκαετίας του 90 ,τότε με τα Leader ,οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, άλλαξαν επάγγελμα, έχασαν τα ξενοδοχεία τους ή τέλος πάντων στράφηκαν και σε άλλες δραστηριότητες για να επιβιώσουν
Και ήρθε το περσινό άνοιγμα του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία, κουτσό κι αυτό βέβαια αλλά πολύ σημαντικό, για να δημιουργήσει όρους τουριστικής κινητικότητας στην περιοχή από την γειτονική χώρα κυρίως προερχόμενη. Ήδη 2 ξενοδοχεία φημολογείται ότι άλλαξαν χέρια και αφανώς ανήκουν σε Βούλγαρους επενδυτές,2 μπαράκια από τα 7 της Αρωγής πέρασαν σε βουλγαρικών συμφερόντων ιδιοκτήτες,  πολλά δωμάτια έχουν νοικιαστεί από τώρα σε Βούλγαρους, το camping Φαναρίου παρουσιάζει εντυπωσιακή πληρότητα ,κυρίως από τους βόρειους γείτονές μας ενώ τα παραλιακά ξενοδοχεία ανακοινώνουν πληρότητες που αγγίζουν το 80% με τουρίστες από την Βουλγαρία .
Τους Βούλγαρους τους βλέπει κανείς παντού: στις ταβέρνες ,στα μπαράκια ,στην πόλη. Διαφημσικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που μαθαίνουν Βουλγάρικα ή αναζητούν …βουλγαρομαθείς συνεργάτες.
Ο δρόμος άλλαξε τα δεδομένα και φέρνει κοντά ,σε απόσταση αναπνοής την ¨λευκή θάλασσα» ,το φρέσκο πελαγίσιο ψαράκι, την βραδινή ζωή.
Δρόμος βέβαια υπάρχει πολύς να διανυθεί αφού τώρα μόλις δημιουργείται μία νέα τουριστική κουλτούρα και ένας άλλος επαγγελματικός προσανατολισμός. Η κίνηση αυτή θα μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα και προς την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη τουριστικά ανατολική Ροδόπη, αναζητούνται ήδη χώροι για ξενοδοχεία κλπ κλπ.
Το ρεπορτάζ του Θωμά Σταμούλη στον Παρατηρητή της Θράκης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Με την άδειά του παραθέτω τις δηλώσεις που φιλοξένησε η εφημερίδα δύο επαγγελματιών του Φαναρίου και της Μαρώνειας για την τουριστική κίνηση εκ Βουλγαρίας:

«Κωνσταντίνα Παπουλιά, υπεύθυνη κρατήσεων στο ξενοδοχείο «Ίσμαρος» «Το καλοκαίρι θα είναι ζεστό και γεμάτο»

«Το καλοκαίρι θα είναι ζεστό και γεμάτο», είναι η χαρακτηριστική εκτίμηση της κ. Παπουλιά, που καταδεικνύει τις υψηλές προσδοκίες, με τις οποίες ξεκινάει η νέα τουριστική περίοδος. Εξάλλου, το ξενοδοχείο «Ίσμαρος» έχει ήδη υποδεχτεί το πρώτο «κύμα» τουριστών από τις αρχές του Μαΐου, ενώ οι κρατήσεις δωματίων είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, από τη Μ. Εβδομάδα και τα μέσα Απριλίου. Όπως μας εξηγεί η κ. Παπουλιά, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Βουλγαρία, ενώ μικρότερο ποσοστό καταλαμβάνει η εγχώρια τουριστική κίνηση, που αναμένεται να γίνει εντονότερη όταν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά. Άλλες χώρες προέλευσης των επισκεπτών είναι η Τουρκία, η Ρωσία, αλλά και η Γερμανία. 

«Θα είναι μια πολύ καλή σεζόν για όλους στη Ροδόπη»

Με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων, στην «καρδιά» της καλοκαιρινής σεζόν που ακολουθεί, δεν αποκλείεται να προκύψουν παράδοξες καταστάσεις, όπως το γεγονός του να μην επαρκούν τα δωμάτια και οι κλίνες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. «Ειδικά με τα πακέτα προσφορών, που παρέχουμε», σημειώνει η κ. Παπουλιά, «πιστεύουμε πως θα ανέβει ο πήχης πάρα πολύ ψηλά». «Θα είναι μια πολύ καλή σεζόν για όλους στη Ροδόπη», επισημαίνει, «όχι μόνο για τον ξενοδοχειακό τομέα και για τις τουριστικές επιχειρήσεις». 

«Ξεκινώντας από εμάς που είμαστε τόσο καλά οργανωμένοι, ειδικά φέτος, μπορώ να πω ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες και η ευρύτερη περιοχή»

Τέλος, πέρα από τις γενικότερες συνθήκες που ευνοούν την αύξηση της τουριστικής κίνησης, η κ. Παπουλιά διακρίνει και μια ικανοποιητική ετοιμότητα υποδοχής των τουριστών από πλευράς υποδομών. Δεν είναι μόνο οι ξενοδοχειακές μονάδες, όπως ο «Ίσμαρος», που έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές τους, αλλά και στις υποχρεώσεις τους οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρκετά συνεπείς. «Φέτος μπορούμε να μιλήσουμε για ετοιμότητα και στις υποδομές της παραλίας», παρατηρεί η κ. Παπουλιά. «Ξεκινώντας από εμάς που είμαστε τόσο καλά οργανωμένοι, ειδικά φέτος», προσθέτει, «μπορώ να πω ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες και η ευρύτερη περιοχή». 


«Τα λεωφορεία να περνάνε από την παραλιακή ζώνη σε τακτική βάση, όπως γίνεται στην Αρωγή και στο Φανάρι»

Η μοναδική ένσταση, που έχει να καταθέσει η υπεύθυνη κρατήσεων στο ξενοδοχείο «Ίσμαρος» αφορά στην ανύπαρκτη σήμερα και ανεπαρκή κατά τους μήνες αιχμής συγκοινωνία. «Αυτό που με στεναχωρεί στην περιοχή είναι ότι ο απλός κόσμος δεν έχει πρόσβαση στην παραλία», σημειώνει. «Δηλαδή θα προτιμούσα να υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων, που να μην σταματούν όμως στη Μαρώνεια», εξηγεί, «αλλά να περνάνε από την παραλιακή ζώνη σε τακτική βάση, όπως γίνεται στην Αρωγή και στο Φανάρι. Ο κόσμος το έχει ανάγκη. Είναι δηλαδή ένα ζήτημα, που αποθαρρύνει τον Κομοτηναίο από το να έρθει και να κάνει μπάνιο στη Μαρώνεια. Είναι πολύς κόσμος από την Κομοτηνή, που μας παίρνει τηλέφωνο και μας ρωτάει αν έχουμε δρομολόγια ως ξενοδοχείο ή αν θα μπουν δρομολόγια από το ΚΤΕΛ. Δεν είναι σωστό να υπάρχει στην περίοδο αιχμής μόνο ένα λεωφορείο την ημέρα, το οποίο κατεβαίνει στην παραλία. Το θεωρώ απαράδεκτο»


Νάσος Τσούκας, υπεύθυνος ξενοδοχείου «Φανάρι» «Αυξημένες οι κρατήσεις, θετικός ήδη ο Μάιος»

Με αυξημένες τις κρατήσεις συγκριτικά με πέρυσι, η θερινή σεζόν για το ξενοδοχείο «Φανάρι» ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. «Ο Μάιος ήταν θετικός», ομολογεί ο κ. Νάσος Τσούκας, για να παρατηρήσει ότι θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερος, αν είχε βοηθήσει κι ο καιρός, που στο πρώτο εικοσαήμερο ήταν συχνά άστατος και βροχερός. «Παρ’ όλα αυτά κάποια σαββατοκύριακα ήταν καλά», επισημαίνει, «και είχαμε πληρότητα, και στο ξενοδοχείο και στην περιοχή». 

Βούλγαροι το 75% των επισκεπτών 

Τη «μερίδα του λέοντος» στο ξενοδοχείο «Φανάρι» καταλαμβάνουν οι βούλγαροι επισκέπτες, που αγγίζουν σε ποσοστό το 75%. Το υπόλοιπο 20% περίπου προέρχεται από τη σταθερή πια αγορά της Τουρκίας, ενώ μικρότερα μεγέθη απομένουν για τον εγχώριο τουρισμό και για τους επισκέπτες από άλλες χώρες. Ο κ. Τσούκας εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς την προοπτική να αναθαρρήσει η εγχώρια τουριστική κίνηση, παρατηρώντας πως «για μία ακόμα φορά στηριζόμαστε στους ξένους». 

«Εάν ο επισκέπτης έρθει μία φορά και δεν τον ξαναδείς, αυτό θα σημαίνει ότι το έχασες το στοίχημα»

Φυσικά, το μεγάλο πλέον στήριγμα είναι η αγορά της γείτονος Βουλγαρίας. «Με τη νέα διάνοιξη, είναι τόσο προσβάσιμη η περιοχή μας», παρατηρεί ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου «Φανάρι», «που μπορούν να έρχονται επισκέπτες για διήμερο, χωρίς να έχουν αργίες ή άδειες από τις δουλειές τους». Ο κ. Τσούκας αναγνωρίζει ότι το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων εξαργυρώνεται από το νομό μας ήδη από την επομένη των επίσημων εγκαινίων του μεθοριακού σταθμού. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, κατά τον ίδιο, είναι τα οφέλη που παράγει αυτή η συντόμευση των αποστάσεων να αποκτήσουν σταθερό χαρακτήρα και να κεφαλαιοποιηθούν. Δηλώνοντας μεν πεπεισμένος ότι «θα έχουμε κίνηση φέτος και αυξημένα νούμερα σχετικά με πέρυσι και πρόπερσι», σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «αυτό είναι και ένα θέμα συγκυρίας». «Δηλαδή δεν οφείλεται στο ότι άλλαξε το Φανάρι τις υποδομές του και προσέλκυσε τον κόσμο», εξηγεί, «αλλά είναι ότι άνοιξε μια καινούργια αγορά και μας ευνοούν οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα πολλές αγορές, που έως πρόσφατα απευθύνονταν αλλού, να έχουν στραφεί πλέον στην Ελλάδα». «Η ευκαιρία κατ’ εμέ δεν είναι ότι θα έρθει κόσμος», συνεχίζει, «αλλά ότι θα μπορέσει να δει την περιοχή. Είναι επομένως ευκαιρία για εμάς, και για τους επαγγελματίες και για την τοπική αυτοδιοίκηση, να δημιουργήσουμε υποδομή για να κρατήσουμε τον κόσμο αυτόν. Θα είναι σίγουρα αποτυχία αν φέτος προσελκύσει πολύ κόσμο η περιοχή, χωρίς του χρόνου να διατηρήσει μια ανάλογη κίνηση. Εάν ο επισκέπτης έρθει μία φορά και δεν τον ξαναδείς, είτε γιατί θα πάει στην Κεραμωτή, είτε στη Θάσο είτε οπουδήποτε αλλού, αυτό θα σημαίνει ότι έχασες το στοίχημα». 

«Φέτος άρχισαν να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις εγκαιρότερα, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε»

Για φέτος, πάντως, ο κ. Τσούκας διαπιστώνει ότι σε αρκετούς τομείς υπήρξε η έγκαιρη κινητοποίηση για την υποδοχή ενός πολλά υποσχόμενου όγκου τουριστών. «Εξαιτίας ίσως και των εκλογών που είχαμε», παρατηρεί, «η αλήθεια είναι ότι άρχισαν να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις εγκαιρότερα». «Δηλαδή έβγαλαν σε δημοπρασία τα αναψυκτήρια νωρίς», εξηγεί, «άρχισαν τους ψεκασμούς για τα κουνούπια επίσης νωρίς, ενώ καθάρισαν τα χόρτα σχετικά νωρίς». «Αυτά είναι τα θετικά», τόνισε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί τα χόρτα προφανώς έχουν ξαναφυτρώσει, ενώ τα κουνούπια εξαιτίας του βροχερού καιρού δεν έχουν καταπολεμηθεί και πρέπει να συνεχίσουν εντατικά οι ψεκασμοί, προτού γίνει ανεξέλεγκτο το πρόβλημα». 

«Να κοιτάξουμε σοβαρά το κομμάτι του τουρισμού, γιατί μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην απασχόληση στην περιοχή μας»

Ο ίδιος προτείνει και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Μεταξύ αυτών η εκτεταμένη σηματοδότηση, με χρήση της βουλγαρικής, για τη διευκόλυνση των από βορρά επισκεπτών μας, αλλά και η αυξημένη παρουσία της Τροχαίας σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου, ιδίως της παλιάς οδού Κομοτηνής-Πόρτο Λάγος-Ξάνθη, που επιβαρύνεται από την κίνηση μεγάλων φορτηγών. Επιπλέον καλεί τις αρχές να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, αφού διαπιστώνεται ότι πολλοί βούλγαροι έρχονται για να ψαρεύουν στα παράλια της Ροδόπης. Εφόσον, η δραστηριότητα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή μας. Τέλος το θέμα του Βιολογικού απαιτεί επιτάχυνση και γρήγορη λύση, κατά τον κ. Τσούκα, ενώ βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού και η δημιουργία πεζοδρομίων, ασφαλών και προσβάσιμων, μέσα στον οικισμό του Φαναρίου. «Να κοιτάξουμε σοβαρά το κομμάτι του τουρισμού», παροτρύνει κλείνοντας ο κ. Τσούκας, «γιατί μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην απασχόληση στην περιοχή μας». «Μπορεί να είμαστε κατεξοχήν αγροτική περιοχή», επισημαίνει, «αλλά είναι μια ευκαιρία να απασχοληθεί πολύς κόσμος και να έχει ένα επιπλέον εισόδημα». «Και δεν είναι μόνο τα άμεσα οφέλη του τουρισμού», καταλήξει, «υπάρχουν κι έμμεσα πάρα πολλά οφέλη, τα οποία δεν είναι πάντα μετρήσιμα με την πρώτη ματιά».


Δίκαιες και ελκυστικές οι τιμές των ξενοδοχείων 

Αναβαθμισμένες υποδομές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες


Δίκαιες σε σχέση με το προϊόν, που αντιστοιχούν, και σίγουρα ελκυστικές για τους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, χαρακτηρίζονται οι τιμές, που προσφέρουν φέτος τα ξενοδοχεία της Ροδόπης. Ενδεικτικά, στο ξενοδοχείο «Ίσμαρος» αυτήν την περίοδο, η χρέωση ενός δίκλινου δωματίου με πρωινό ξεκινά από 50 ευρώ. Στην «καρδιά» του καλοκαιριού και στη λεγόμενη «full season» η αντίστοιχη τιμή μπορεί να φτάσει στα 85 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου όμως πρωινού και φαγητού. Αντίστοιχα, στο ξενοδοχείο «Φανάρι» η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι 43 ευρώ, την περίοδο που διανύουμε, ενώ για το ίδιο δωμάτιο στην περίοδο αιχμής οι επισκέπτες δε θα καταβάλουν περισσότερα από 60 ευρώ τη βραδιά. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναβαθμίσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους, προσφέροντας ολοένα υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, οι παραπάνω τιμές λειτουργούν ως ένα ακόμα σημαντικό δέλεαρ για την προσέλκυση επισκεπτών.»(πηγή Παρατηρητής της Θράκης ,συντάκτης Θωμάς Σταμούλης)


Σάκης Αντωνίου

3 σχόλια:

  1. Η Ροδόπη προς το παρόν φίλε "βουλιάζει" από τα κουνούπια.Εκεί να δεις τουρισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελει βούληση και σχεδιασμό για να μπορέσουμε να εποφεληθουμε απο αυτο που περιμένουμε. Αν δούμε παλι το ίδιο έργο , δυστυχώς θα χάσουμε το τρένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν υπάρχει όραμα , σχεδιασμός και θέληση ισως κερδηθεί το στοίχημα.
    Αν δούμε παλι το ίδιο έργο της δημοτικής αρχής , τότε σίγουρα θα χαθεί το στοίχημα. Είδομεν ένα αναμονή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.