Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

FAST TRACK ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙΔΙΑΦΩΝΙΕΣ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ,ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ,ΑΓΝΟΙΑ(ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ)ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τις εκλογές και με διαδικασίες fast track(καθεστώς ταχείας αδειοδότησης)  η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μία σειρά από ενεργειακά έργα (τα οποία παραδόξως κρατούσε στο συρτάρι της με προφανή αιτία να μην υπάρξουν προεκλογικές αντιδράσεις που θα είχαν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα) .
Έτσι με την διαδικασία του ...κατεπείγοντος συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτη και του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη και προχώρησε στην ένταξη12 μεγαλών έργων ,τα περισσότερα από αυτά αποτελούν διακρατικές συμφωνίες και αφορούν στον ενεργειακό τομέα:μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Μέσω των έργων αυτών, εκ των οποίων άλλα είναι περισσότερο ώριμα και άλλα λιγότερο, εκτιμάται από την κυβέρνηση, ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της και θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο.Πρόκεται για τα έργα:
1) Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline A.G. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

2) Αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI). Το κόστος επένδυσης του χερσαίου τμήματος (Κομοτηνή-Θεσπρωτία) ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας.

3) Διασύνδεση ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ της Χαντέρα στο Ισραήλ και της Αττικής μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Φορείς υλοποίησης είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και ο ΑΔΜΗΕ. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Κατά το στάδιο υλοποίησης του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 600 άνθρωποι ανά έτος, ενώ κατά το στάδιο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 15-20 μόνιμες θέσεις εργασίας.

4) Διασύνδεση μεταξύ Mαρίτσα East 1 (στη Bουλγαρία) και Νέας Σάντας Κιλκίς. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 8-10 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης στο ελληνικό τμήμα είναι ο ΑΔΜΗΕ.

5) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικής ισχύος 590 MW. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 501,8 εκατ. ευρώ. Κατά την κατασκευή του έργου προβλέπονται 900 θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία 70. Φορέας υλοποίησης είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

6) Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία (IGB). Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με το αντίστοιχο βουλγαρικό. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

7) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου και Κούλα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΕΣΦΑ.

8) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (INGS LNG Greece). Φορέας του έργου είναι η Gastrade. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 340 εκατ. ευρώ.

9) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης του έργου ανέρχεται στα 275 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται η δημιουργία 200 περίπου θέσεων εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

10) Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Αρχικός φορέας υλοποίησης ήταν ο ΔΕΣΦΑ, αλλά τώρα έχει αναλάβει την αποθήκη το ΤΑΙΠΕΔ. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.

11) Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Η επένδυση εκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

12) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Εβρου, επένδυση ύψους 107 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 220 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΕΣΦΑ.


Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει κομβική θέση στις επενδύσεις αυτές ,για κάποιες εκ των οποίων λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για τις οδεύσεις ,κλπ ενώ ,για τον ΤΑΡ για παράδειγμα υπάρχουν αντιδράσεις απο παντού που δεν φαίνεται ότι λαμβάνονται από τους μελετητές υπόψη.
Η Ροδόπη "υπάρχει "σε τουλάχιστον 3 έργα ,δύο αγωγών φυσικού αερίου και ένα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Βέβαια ,όπως συμβαίνει πάντα στην περιοχή μας όλοι αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη και δηλώνουν άγνοια.Στην Καβάλα ήδη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και σημειώθηκαν αντιδράσεις ενώ στον Έβρο μάλλον επικρατεί αμηχανία αφού για το έργο των πλωτών δεξαμενών ήδη πήρε θέση ,υπέρ του έργου ο Δήμαρχος της πόλης θεωρώντας το μάλλον ασφαλές...

Αντίδραση Παυλίδη

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης απέστειλε στον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη την παρακάτω επιστολή για το θέμα της οικιακής χρήσης φυσικού αερίου στην ΑΜΘ στην οποία αναφέρει:
"πειδή τα περί διασφάλισης της επάρκειας ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές ισχύουν για όλους τους άλλους, πλην των πολλαπλώς επιβαρυνόμενων κατοίκων της Περιφέρειάς, που αφού χρησιμοποιείται η περιοχή μας, παρακάμπτονται στα οφέλη.
Δηλώνουμε, στο βαθμό και στην έκταση που νομιμοποιούμαστε να μεταφέρουμε τις απόψεις των συμπολιτών μας, ότι οι τρείς παραπάνω όροι είναι δίκαιες προϋποθέσεις για την αποδοχή από την κοινωνία και όχι την επιβολή τους, των έργων αυτών.
Σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε αιτίαση περί την μη ύπαρξη ακόμη φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στην Περιφέρειά μας , με τον μεγαλύτερο χειμώνα και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Χώρα, θεωρείται προσχηματική γιατί  έπρεπε το σχετικό νομικό πλαίσιο να είχε διορθωθεί και να μην αποτελεί άλλοθι. Το κάθε νοικοκυριό καταβάλλει ετησίως περίπου 2.000 ευρώ ετησίως για φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης από τους προνομιούχους που έχουν φτηνό φυσικό αέριο ή παγώνει , ενώ κατά τα λοιπά εμείς «απολαμβάνουμε» ηχηρών τίτλων, όπως «ενεργειακό κέντρο κλπ.
Παρακαλούμε  στην περαιτέρω προώθηση των ενεργειών  σας να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, που αποτελούν απαραβίαστες γραμμές για την κοινωνία μας."



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.