Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"-ΣΤΑ 104 ΤΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πλήρης ημερών έφυγε χθες στην Κομοτηνή ,για το μακρινό του ταξίδι ,ο τελευταίος των προσφύγων από την Καππαδοκία :ο Σταύρος Φαρασόπουλος .Ο κυρ Σταύρος όπως τον ξέραμε όλοι ,πατέρας του αείμνηστου Νίκου Φαρασόπουλου(που πριν από λίγους μήνες έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή )γεννήθηκε το 1910 στο Αναργυράσιο (Αγιρνάς) της Καππαδοκίας.
Σε ηλικία 14 ετών πήρε το δρόμο της προσφυγιάς και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του και άλλες 35 στο χωριό Ασκητές της Ροδόπης.Άνθρωπος με καταπληκτική διαύγεια πνεύματος και μνήμη καλύτερη νέου ανθρώπου ήταν πάντα παρών σε κάθε αναβίωση εθίμων του χωριού ενώ όλοι άκουγαν πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη τις ιστορίες που διηγούνταν από την πατρίδα του αλλά και τα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη Θράκη.Ήταν μέχρι και χθες η μόνη ζώσα μαρτυρία μιάς άλλης εποχής .
"Την Καισάρεια την βάζω πρώτη σε ανθρωπιά" έλεγε για την πατρίδα που άφησε...
Στη σύζυγο ,στα παιδιά ,τα εγγόνια και τα δισέγγονα του παπου Σταύρου θερμά συλλυπητήρια .Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει .(Η φωτό από το liθoxoos.blogspot.com)

2 σχόλια:

  1. καλο ταξιδι παππου.ΣΑΚΗ σ ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O κυρ Σταύρος ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο μας.Πρόσφερε στη συλλογική μνήμη. Όλοι εμείς νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το πέρασμα του από τον τόπο μας στον οποίο άφησε το ίχνος του...

      Διαγραφή

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.