Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΕΑΣ Ν ΡΟΔΟΠΗΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



του Ευριπίδη Κούκου ,αγρότη, τέως μέλους του ΔΣ των εργαζομένων της ΕΑΣ Ν Ροδόπης ,τέως Αντιπροέδρου του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής

Αδιέξοδο και πιθανό λουκέτο στην ΕΑΣ Ροδόπης ανακοινώνει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ .
Ας δούμε όμως την πορεία αυτής της Οργάνωσης :η ΕΑΣ Ν Ροδόπης απασχολούσε ,κάποια εποχή 300 εργαζόμενους. Από αυτούς οι 150 περίπου συνταξιοδοτήθηκαν στα 45 τους και εξασφάλισαν το μέλλον τους με παχυλές συντάξεις ,μεγάλα μπόνους και μεγάλα εφάπαξ.
Το ελληνικό κράτος με την βοήθεια που έδωσε στην ΕΑΣ Ν Ροδόπης ,αν αυτή δίνονταν ,συγκριτικά σε έναν απλό άνθρωπο ,όχι επιχειρηματία ,αυτός σήμερα δεν θα ήταν απλώς πλούσιος αλλά Κροίσος.
Χωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δύο περιόδους: αυτήν του Προέδρου Δαμιανού Μαρουφίδη και εκείνη του Νίκου Σκοπιανού.







1η περίοδος Δαμιανού Μαρουφίδη. Το ΔΣ κληρονομεί χρέος περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές από τη διοίκηση Στεφάνου μέλος της οποίας υπήρξε και ο ίδιος. Χρέος μέρος του οποίου προήλθε από πώληση βαμβακιού στην εταιρεία Καμπόλη .Η ΕΑΣ κατάσχεσε έκταση 35 στρεμμάτων του εμπόρου σε νησί .Που είναι αυτή η έκταση ;Τι απέγινε;
Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη χαρίζει χρέη 1,2 δις δραχμών της ΕΑΣ Ν Ροδόπης προς την ΑΤΕ. Σε αυτήν την περίοδο γίνεται αγορά μετοχών της ΣΕΒΑΘ την περίοδο που η ΣΕΒΑΘ παραπαίει .Για αυτές τις μετοχές λοιπόν ,85.000 προς 2,90 ευρώ η μία ,δίνεται αντιπαροχή το οικόπεδο Τέρμα Φιλιππουπόλεως .Αλήθεια κέρδισε κάτι τελικά η ΕΑΣ από αυτήν την αντιπαροχή;
Στο τέλος της διοίκησης Μαρουφίδη εμφανίζονται οι πρώτες καθυστερήσεις μισθοδοσίας προσωπικού.
2η Περίοδος Νίκου Σκοπιανού. Με το καλημέρα αυτής της θητείας η ΕΑΣ ζητά την ρύθμιση των χρεών προς την ΑΤΕ για να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές. Η ΕΑΣ σταματά πλέον την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη. Τελικά την περίοδο 2007 -2008 περίπου ,γίνεται ρύθμιση χρεών προς την ΑΤΕ ύψους 15 εκ ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Δίδεται αντιπαροχή η ιδιοκτησία της επί του κτηρίου της δημοτικής αγοράς.
Την περίοδο Σκοπιανού συνάπτεται συμφωνία με την οργάνωση ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ της Εκκλησίας για την αγορά σιτηρών και τελικά η ΕΑΣ χάνει 490.000 ευρώ.
Από το Υπουργείο δίνεται άτοκο δάνειο για την αγορά των σιτηρών από τους αγρότες. Η ΕΑΣ διατηρεί τότε μονοπωλιακές υπηρεσίες προς τους αγρότες όπως το ΟΣΔΕ ,περί τις 18.000  σε αριθμό αιτήσεις(στη Ροδόπη) για τις οποίες  πληρώνεται από 60 έως 400 ευρώ.
Το 2010 η Κυβέρνηση αποφασίζει ότι το ΟΣΔΕ θα πληρώνεται από το Υπουργείο με 27 ευρώ ανά δήλωση, ωστόσο η Οργάνωση εξακολουθεί να παίρνει χρήματα από τους αγρότες ( επιστροφή ΦΠΑ κλπ) .Παρόλα αυτά η οικονομική της κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο .Ως έσχατη λύση αποφασίζεται η πώληση της ακίνητης περιουσίας για να πληρωθούν οι λειτουργικές ανάγκες και  υποθήκες. Τα «φιλέτα» της ΕΑΣ πωλούνται στην ΑΤΕ για να πληρωθούν μισθοί ,ΦΠΑ, ΙΚΑ .Την περίοδο δε που ήμουν στο ΔΣ των εργαζομένων τα χρέη των αγροτών προς την οργάνωση υπολογίζονταν σε 3.000.000 ευρώ.
Αυτά ,σε γενικές γραμμές ,ήταν τα έργα των  Διοικήσεων  Μαρουφίδη, Σκοπιανού, Κούκου, Ραχμανίδη, Μητούση και Κρόκου.

Ο ρόλος των εργαζομένων

Σημαντικό ρόλο ,κατά την άποψή μου διαδραμάτισε διαχρονικά και το ΔΣ των εργαζομένων έχοντας μεγάλες ευθύνες για την πορεία της οργάνωσης. Πρόεδρος ο Κυριάκος Καφαλής και μέλη τους Λιάπη Αντώνιο, Τζινούδη Δημήτριο ,Κατσαρό Ιωάννη και Σμυλάνη Ανδρέα.
Εδώ θα αναφερθώ επί προσωπικού και θα θυμίσω στον κ Καφαλή μία συνάντηση παλιών συνεταιριστών στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής όπου με κατηγόρησε πως με την στάση μου τότε «δεν ήθελα να πάει ο Σκοπιανός (σσ τότε Πρόεδρος του ΔΣ) φυλακή» ενώ ο ίδιος ήθελε. Του γνωρίζω και πάλι πως ποτέ δεν υπήρξα μάρτυρας σε τέτοια δίκη. Αντιθέτως υπήρξα μάρτυρας σε δίκες συναδέλφων μου οι οποίοι δικαιώθηκαν ,κατοχυρώθηκαν και τελικά πήραν τα λεφτά που η οργάνωση τους χρωστούσε.
Τον Μάρτιο του 2010 μαζί με εργαζόμενους του τυροκομείου κάναμε επίσχεση εργασίας ενώ ο κ Καφαλής έτρεχε να την ακυρώσει.
Τον Φεβρουάριο του 2011 έκανα επίσημη καταγγελία στο ΣΔΟΕ ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο της ΕΑΣ κάτι που το ΔΣ των εργαζομένων δεν υποστήριξε.
Ήμουν εναντίον της πώλησης της ακίνητης περιουσίας συμφωνώντας με σχετικό εξώδικο που εστάλη στην ΑΤΕ (παρά το ότι δεν αναγράφονταν το όνομά μου) ενώ ο Πρόεδρος των εργαζομένων με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ πανηγύριζε στα κανάλια λέγοντας ότι «θα πάρουνε οι μηχανές μπροστά» αλλά οι μηχανές σκουριάσανε τελικά κ Καφαλή.
Μετά την αποπληρωμή από την πώληση της ακίνητης περιουσίας δεν δέχτηκα να ξαναδουλέψω χωρίς να πληρώνομαι .Τότε το ΔΣ των εργαζομένων δια του εκπροσώπου του στο ΔΣ της ΕΑΣ ,κ Τζινούδη υπερψήφισε την απόλυσή μου χωρίς την νόμιμη αποζημίωση .
Κλείνω απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ των εργαζομένων:
Πιστεύω ότι το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν να εξασφαλίσετε την σύνταξή σας. Η πολιτική που ακολουθήσατε μας άφησε τελικά άνεργους και πικραμένους ,ενώ τώρα εσείς περνάτε πολύ καλά. Δεν ξέρω αν ποτέ κάνατε απολογισμό του έργου και των αποτελεσμάτων του, που εγώ χαρακτηρίζω καταστροφικά για μας τους υπόλοιπους. Κύριε Καφαλή και κύριε Λιάπη ,ΚΑΛΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ 

(ΣΣ Η ΘΓ παραμένει ανοικτή σε οποιαδήποτε απάντηση ή δημόσιο σχολιασμό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.