Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ψηφιακή Σύγκλιση Δήμου Αλεξανδρούπολης: Άλλη μια απόκλιση… [Άρθρο του Νικόλα Γαλάνη]

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στις 11/7/2014, κληθήκαμε να αποφασίσουμε για την ανάθεση του έργου: “Ολοκληρωμένο Σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών και κοινωνικής συμμετοχής Δήμου Αλεξανδρούπολης“.
Θέμα 21 – Δημοτικό Συμβούλιο της 11/7/2014
Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την εισήγηση που μοιράστηκε στους συμβούλους σχετίζεται με “την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού βήματος για τους πολίτες αξιοποιώντας τις αρχές Κοινωνικής Δικτύωσης, Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και Δημοκρατίας και δημοσιοποίησης περιεχομένου από τους ίδιους στηριζόμενο σε τεχνολογίες Web 2 και OpenSocial”.



 
Ως συγκεκριμένοι στόχοι της πράξης αναφέρονται “η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τομείς που αξιοποιούν ΤΠΕ” και η “βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών”. Στα παραδοτέα του έργου, περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, πέντε Infokiosks και οθόνες, καθώς και κάποια υποσυστήματα, όπως διαχείρισης χρηστών, εκπαίδευσης, περιεχομένου και εγκατάστασης καθώς και εκπαιδευτικό υλικό. Το κόστος του έργου: 271 χιλιάδες ευρώ και ο Δήμος θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση.
Είναι πραγματικά λυπηρό και αποκαρδιωτικό αυτό που συμβαίνει.  Ο Δήμος θα δαπανήσει ένα τέτοιο ποσό, που προορίζεται για πράξεις που αφορούν την ψηφιακή σύγκλιση, το 2014, αγοράζοντας InfoKiosks! Δε χρειάζεται να αναφερθεί η ιστορία των infokiosks που εγκαταστάθηκαν με προηγούμενα έργα “ψηφιακής σύγκλισης” στην περιοχή μας και αλλού και ποτέ δεν προώθησαν κανένα σκοπό και πέρασαν πολύ γρήγορα στο στάδιο της απαξίωσης. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι έχουμε κατά νου τέτοια παραδείγματα. Ποιος άραγε συναντά ένα Infokiosk σήμερα και λέει “για να δω τι είναι αυτό…”. Οι περισσότεροι προσπερνάνε απλώς.
Αντί ο Δήμος να προωθήσει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα μέσω φρέσκων και πρωτότυπων ιδεών (που είναι συνήθως και οικονομικές), επιλέγει την αγορά ακριβού εξοπλισμού με απαξιωμένη παγκοσμίως χρησιμότητα. Δεν έχει άποψη η δημοτική αρχή για το θέμα του έργου και το ομολογεί. Δεν έχουμε το προσωπικό, ανέφερε ο υπηρεσιακός παράγοντας. Για το σκοπό αυτό, όπως ομολόγησε δημόσια ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, καλέσαμε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται να μας υποβάλουν σχετικές προτάσεις και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη! (ανάμεσα σε δύο συνολικά προτάσεις).
Άρα, συμπεραίνω εγώ, ως Δήμος δεν έχουμε άποψη για την ψηφιακή εποχή και τις δυνατότητές της, δεν έχουμε ιδέες, φαντασία, νέο τρόπο σκέψης, γι’ αυτό αρκούμαστε στο τι θα μας προτείνουν οι εταιρείες. Η απόλυτη απαξίωση του σκοπού του έργου! Αντί να έχουμε στρατηγική και να επιλέξουμε ενέργειες που θα την εξυπηρετήσουν, επιτρέπουμε στις εταιρείες να “επιβάλουν” την κατεύθυνση που θα κινηθούμε.
Γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο για όσους μπορούν να αντιληφθούν περισσότερο τους όρους που χρησιμοποιούνται, πόσο αστεία είναι τα παραδοτέα του έργου. “Σύστημα διαχείρισης χρηστών”, “σύστημα διαχείρισης περιεχομένου”, “εκπαιδευτικό υλικό” είναι υποσυστήματα που έχει κάθε Πληροφοριακό Σύστημα. Είναι θα έλεγα “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” ή αλλιώς χρήση όρων που στους περισσότερους μπορεί να φαντάζουν βαρύγδουποι επειδή δεν έχουν τεχνική εξειδίκευση, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για, επιεικώς, “μπούρδες”. Όσο για τα Infokiosks, επιστρέψαμε στη δεκαετία του 1990. Τότε κυριάρχησαν. Για εκεί είμαστε δυστυχώς.
Πέρα από έλλειψη ιδεών βέβαια, η δημοτική αρχή αποδεικνύεται ξανά αδαής και επί της διαδικασίας. Καμία διασταύρωση των προτάσεων “των ειδικών” είτε από υπηρεσίες του Δήμου είτε από κάποιο όργανο συμβουλευτικό, που άλλωστε δεν υπάρχει, σε θέματα τεχνολογίας. Τεχνολογίες Web2 λένε, και εννοούν ότι θα γίνει κάτι σαν το Facebook, όπως ειπώθηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου! Ηλεκτρονική διαβούλευση λένε, δηλαδή κάποιο φόρουμ μάλλον, ηλεκτρονικό (τα καλύτερα λογισμικά forum είναι δωρεάν, εμείς θα τα πληρώσουμε), ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (σημειωτέον υπήρχαν και στην παλιά σελίδα του Δήμου αλλά φυσικά ουδέποτε λειτούργησαν, τώρα θα έχουμε πάλι!) καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια…
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα σπαταλήσει 271 χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει 5 infokiosks γιατί βρέθηκε κάποιος να τον πείσει ότι έτσι θα επιτευχθεί η ψηφιακή σύγκλιση. Πώς άραγε θα προκύψει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με όλα αυτά; Πώς θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών; Φυσικά με κανένα τρόπο. Θα κερδίσει βέβαια ο ανάδοχος, αλλά οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πάνε στα σκουπίδια, μαζί με τα Infokiosks, αργά ή γρήγορα.
Λυπάμαι πολύ και απογοητεύομαι (για πολλοστή φορά) από την προχειρότητα και την ελαφρότητα με τις οποίες λειτουργεί η δημόσια ζωή αλλά και όσοι εμπλέκονται σε αυτή. Το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να είναι εργαλείο καινοτομίας και πρωτοτυπίας. Για να μη μείνω μόνο στην κριτική, ας αναφέρω μόνο 4-5 ενδεικτικά παραδείγματα. Είναι σίγουρο ότι αν μελετηθεί το θέμα εκτενώς, μπορούν να προταθούν 100 καλύτερες ιδέες από αυτές. Να ένα πολύ καλό θέμα για διαβούλευση με τους πολίτες: πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι; Θα εκπλαγούν στη δημοτική αρχή από τις ιδέες που κυοφορούνται στα μυαλά των ανθρώπων και ψάχνουν οδό διαφυγής προ την κοινωνία. Να μερικά πρόχειρα παραδείγματα, που δε χρειάζεται καμία τεχνική γνώση και κανένα εξειδικευμένο προσωπικό για να πει ο Δήμος ότι αυτά θέλει να κάνει. Ούτε καν όραμα. Κοινό νου μόνο…
  1. Εφαρμογή αναφοράς προβλημάτων στην πόλη. Για κινητά, tablet και υπολογιστές. Κάνετε τη βόλτα σας και βλέπετε μια λακκούβα στο δρόμο. Μια τσουλήθρα στο πάρκο να έχει σπάσει. Ένα κάδο σκουπιδιών να έχει καταστραφεί. Ένα σκοτωμένο (δυστυχώς) γατάκι. Ένα όργανο γυμναστικής με ζημιά στο πάρκο του Εγνατία (ή Προσκόπων ας πούμε…) και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να γράψω. Γνωρίζετε πού πρέπει να τα πείτε; Ξέρετε σε ποια υπηρεσία; Σε ποιο τμήμα; Πότε; Ποιες ώρες; Αν δε λείπει σε άδεια κάποιος αρμόδιος; Μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε μετά; Άραγε πρέπει να τα ξέρετε όλα αυτά; Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε από το κινητό σας μέσω μιας εφαρμογής να τα αναφέρετε, με τις συντεταγμένες του σημείου και να καταγραφούν απευθείας ως εισερχόμενες αναφορές προβλημάτων στο αρμόδιο τμήμα που εσείς δεν ξέρετε και δεν οφείλετε να ξέρετε ποιο είναι; Φαντάζεστε πόσο πλούτο πληροφορίας θα μπορούσε ο Δήμος να αποκομίσει από μια τέτοια εφαρμογή και βέβαια πόσο περισσότερο ελεγχόμενες θα ήταν οι υπηρεσίες του με μια τέτοια καταγραφή; Άραγε είναι κάτι πρωτοποριακό; Πιστέψτε με όχι, έχει ξαναγίνει! Και αγαπητή δημοτική αρχή, αυτό είναι συμμετοχή πολιτών και Web2, όχι ένα facebook που ούτε η Google δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει…ώρα για προσγείωση.
  2. Ψηφιακό Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικά στο θέμα αυτό η δημοτική αρχή έχει ένα καλό υπόβαθρο ως παράδειγμα, από όσα έκανε η παράταξή μας στην τρέχουσα θητεία του δημοτικού συμβουλίου, με τον ακούραστο κ. Δρακόπουλο. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει έχοντας να διαθέσει και πόρους. Όλα τα θέματα στην ιστοσελίδα, όλες (όλες όμως) οι αποφάσεις σε άμεση δημοσίευση, αποτελέσματα ψηφοφοριών, ποιος ψήφισε τι, ποιος είπε τι, άμεση αναμετάδοση και γραπτή περιγραφή, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και βέβαια ηχητικά αποσπάσματα και άλλα πολλά. Δύσκολο; Καθόλου. Ούτε καν πρωτοποριακό. Σε σχέση βέβαια με τα infokiosks… αυτό είναι ένα πραγματικό παράδειγμα ισότιμης συμμετοχής, δημοκρατίας και πρόσβασης στην πληροφορία μέσω ΤΠΕ και όχι τα ηλεκτρονικά φόρουμ που έχουν κατακλύσει τον κόσμο και είναι και δωρεάν, ενώ ο Δήμος μας πρέπει να τα πληρώσει. E-government κύριε Δήμαρχε, Government to Citizen και όχι μόνο. Σκεφτείτε για παράδειγμα να δοθεί η δυνατότητα οι πολίτες να παρακολουθούν μέσω Youtube τη συνεδρίαση του συμβουλίου ή να μπορούν να παρέμβουν μέσω skype και να καταθέσουν μια άποψη.
  3. Υλοποίηση ψηφιακού ΚΕΠ. Ό,τι πιστοποιητικό ή βεβαίωση εκδίδει ο Δήμος να μπορεί να αποδοθεί ηλεκτρονικά στους πολίτες. Όχι με αιτήσεις και άλλες γραφειοκρατικές ανοησίες. Να δημιουργηθεί ψηφιοποιημένο αρχείο και ο πολίτης με τον προσωπικό του κωδικό πρόσβασης να έχει απευθείας πρόσβαση στα έγγραφα αυτά για άμεση χρήση. Ας πάει κάποιος (έγγαμος) να πάρει μια ληξιαρχική πράξη γάμου από το Δήμο. Το ξέρετε ότι είναι γραμμένη στο χέρι;
  4. Υλοποίηση ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών με ενσωμάτωση όλων των στοιχείων που αφορούν την πόλη. Υπάρχουν ήδη δημόσιες πηγές πρόσβασης σε σχετικές πληροφορίες. Μπορούν να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθεί το GIS του δικού μας Δήμου που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις και να συνδυαστεί και με την δεύτερη ιδέα, που προαναφέρθηκε.
  5. Ένα τελευταίο παράδειγμα για να μην γίνω κουραστικός. Ο Δήμος μπορεί να πρωτοστατήσει στην προώθηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα στις υπηρεσίες του αλλά και προς το κοινό. Δε θα το αναλύσω ιδιαίτερα, ωστόσο αυτό θα συμβάλει μελλοντικά και στη μείωση των ετήσιων δαπανών του για αγορά και συντήρηση νέου ή υπάρχοντος λογισμικού, με ανανεώσεις αδειών, δήθεν αναβαθμίσεις κλπ. Γνωρίζετε ότι για όλα τα λογισμικά που χρυσοπληρώνουμε, υπάρχουν εναλλακτικά, παρόμοιας χρήσης και χρησιμότητας, με μηδενικό (κυριολεκτικά) κόστος; Υπάρχουν κράτη που εφαρμόζουν πολιτική στήριξης του λεγόμενου και Open Source λογισμικού. Δεν το βλέπω για το δικό μας κράτος, αλλά ο Δήμος; Μια ευκαιρία να βγει λίγο μπροστά στην ψηφιακή εποχή.
Σας έγραψα 5 ιδέες που σκέφτηκα σε μία ώρα. Δεν είναι επαγγελματική πρόταση αλλά η απεγνωσμένη αντίδραση ενός πολίτη και δημοτικού συμβούλου στις ανοησίες που κάνει η δημοτική αρχή, επιλέγοντας εν έτει 2014 την δαπάνη ποσού 271.000 ευρώ, για προμήθεια infokiosks και κάποιων συνοδευτικών λογισμικών που πέρα από την όχι ιδιαίτερα μεγάλη πρακτική τους σημασία, έχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές επιλογές που κάνουν το ίδιο πράγμα και καλύτερα πολλές φορές.
Ίσως είναι καιρός ο Δήμος να συστήσει ένα συμβουλευτικό εθελοντικό όργανο σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες. Επαγγελματίες και ΔΠΘ είναι μια καλή μαγιά. Αυτό δεν είναι πρόταση για ψηφιακή σύγκλιση, αλλά αυτονόητη κίνηση ενός φορέα, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο παραδέχεται ότι δεν μπορεί ο ίδιος να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει 271.000 ευρώ και επαφίεται στις ιδιωτικές εταιρείες και τις προτάσεις τους. Αναρωτιέμαι αν οι συγκεκριμένες προτάσεις που ανέφερα πιο πάνω, που μπορεί να μην είναι οι καλύτερες, μαζί με τις καλύτερες που μπορούν να προκύψουν, απαιτούν τεχνογνωσία από την πλευρά του Δήμου. Όχι βέβαια. Ο Δήμος πρέπει να δείχνει το δρόμο, να καθορίζει τι θέλει να κάνει και εφόσον δεχτούμε ότι δεν μπορεί να το υλοποιήσει, τότε αυτός που θα κληθεί να το υλοποιήσει θα βαδίσει αναγκαστικά σε αυτό τον δρόμο. Δυστυχώς δε θα γίνει έτσι. Το θέμα υπερψηφίστηκε.

Νικόλαος Γαλάνης
Δημοτικός Σύμβουλος παράταξης “Μαζί Πάμε Μπροστά”

πηγή www.pamemprosta.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.