Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη εκπαιδευτική αξία που ανέλαβε η Περιφερειακή Δνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δια του Προϊσταμένου της Σάββα Μελισσόπουλου αποκαλύπτει σήμερα η Θρακική Γη. Πρόκειται για την προσπάθεια συγκέντρωσης επιστημονικού ιστορικού υλικού το οποίο μετά από σχετική επεξεργασία «θα δώσει» υλικό τοπικής ιστορίας το οποίο και θα αξιοποιηθεί στα σχολεία της Περιφέρειας. Στην πρωτοβουλία συμβάλλει τα μέγιστα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δια των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Γλώσσας ,Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών. Το υλικό θα συγκεντρωθεί από Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό και συναποτελείται από καθηγητές των ανωτέρω τμημάτων, σχολικούς συμβούλους και φυσικά εκπαιδευτικούς.
Ήδη με σχετική επιστολή που έχει αποστείλει στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας ο Περιφερειακός Δντης Εκπαίδευσης ζητά την συνεργασία τους προκειμένου να συλλέξει το σχετικό υλικό .Απευθύνεται δε δια της επιστολής σε «κάθε επιστημονικό φορέα και οργανισμό, σε ανεξάρτητους ερευνητές, συγγραφείς, ιστορικούς επιστήμονες και μελετητές της τοπικής ιστορίας, που διαθέτουν σχετικό υλικό για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη και επιθυμούν να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά, να το διαθέσουν στην Υπηρεσία μας μαζί με σχετική άδεια που θα επιτρέπει την αξιοποίησή του. ».
Η πρωτοβουλία είναι σπουδαίας σημασίας γιατί η ιστορική αυτογνωσία ,που περνά πρωτίστως μέσα από την εκπαίδευση και τα σχολεία συνιστά ένα μοναδικό εφόδιο για τη γενιά του αύριο ,που στην συντριπτική της πλειοψηφία αγνοεί την ιστορία του τόπου της .Μακάρι η προσπάθεια να τελεσφορήσει ,το υλικό να αξιολογηθεί και τελικά να προκύψει υλικό που θα είναι μία σημαντική κιβωτός γνώσης για το μέλλον. Ακολουθεί η σχετική επιστολή του κ Μελισσόπουλου:


«Κομοτηνή: 01-07-2014
Αριθμ. Πρωτ.: Φ.22.1/6340

Προς: Όπως πίνακας αποδεκτών
Κοιν.: 1. Γραφείο Υπουργού ΥΠΑΙΘ
2. Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΑΙΘ, κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου
3. Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΑΙΘ, κ. Κ. Κουκοδήμου
4. Αντιπρόεδρο ΙΕΠ, κ. Ι. Κουμέντο
5. Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής



ΘΕΜΑ : «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση ιστορικού υλικού στο πλαίσιο του έργου Τοπική Ιστορία»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού Τοπικής Ιστορίας για χρήση από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ευθύνης της. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε συνεργασία με τρία τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).
Η Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με την Φ.22.1/834/24-1-2014 απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης ΑΜ-Θ, αποτελούμενη από μέλη των ανωτέρω τμημάτων, σχολικούς συμβούλους και εκπαιδευτικούς, έχει αναλάβει την οργανωτική – επιστημονική εποπτεία της δράσης και την ανάπτυξη σχεδίων εκπαιδευτικής αξιοποίησης υλικού τοπικής ιστορίας. 
Για το λόγο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε κάθε επιστημονικό φορέα και οργανισμό, σε ανεξάρτητους ερευνητές, συγγραφείς, ιστορικούς επιστήμονες και μελετητές της τοπικής ιστορίας, που διαθέτουν σχετικό υλικό για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη και επιθυμούν να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά, να το διαθέσουν στην Υπηρεσία μας μαζί με σχετική άδεια που θα επιτρέπει την αξιοποίησή του. 
Το υλικό προβλέπεται να έχει τη μορφή:
• Πρωτογενών πηγών όπως μελέτες και τεκμήρια ιστορίας (φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα κ.α.)
• Μελετών-δοκιμίων από διάφορα επιστημονικά πεδία (Ιστορία, Λαογραφία, Αρχαιολογία, Ανθρωπογεωγραφία, Δημογραφία κ.λπ.) που βασίζονται σε πρωτογενείς πηγές.
Το ιστορικό υλικό αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και συγκεκριμένους θεματικούς άξονες οι οποίοι βρίσκονται αναρτημένοι μαζί με τη σχετική φόρμα για την άδεια αξιοποίησής του στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, στο σύνδεσμο: http://pdeamth.gr/index.php/2013-06-24-14-34-05/2018-top . Επίσης, στον σύνδεσμο αυτό είναι αναρτημένες οι προδιαγραφές σύνταξης των δοκιμίων.
Το ιστορικό υλικό που θα κατατεθεί, θα κριθεί από Επιστημονική Επιτροπή ακαδημαϊκών των συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών τμημάτων με συναφή προς την εργασία ειδίκευση, η οποία συστάθηκε με την με αριθμ. πρωτ. Φ.22.1/5867/16-06-2014 Απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης ΑΜ-Θ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία παιδαγωγικού υλικού.
Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν: 
A. Το υλικό τους, και
B. συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη τη φόρμα εξουσιοδότησης για τη χρήση και αξιοποίηση του υλικού,
είτε ηλεκτρονικά (εάν πρόκειται για κείμενο ή σκαναρισμένο υλικό) στην ηλ. διεύθυνση topiki.istoria.amth@gmail.com ή μέσω ταχυδρομείου σε έντυπη μορφή στην Υπηρεσία μας (Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Τέρμα Σισμάνογλου, τκ. 69100, Κομοτηνή) το αργότερο ως τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 (υπόψη της Επιστημονικής Επιτροπής για την κρίση των εργασιών).
Σας ευχαριστούμε θερμά και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 


Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

2. Σχολικοί Σύμβουλοι ΑΜ-Θ

3. Δ/νσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ΑΜ–Θ

4. Σχολικές Μονάδες ΑΜ-Θ (δια των αρμοδίων ΔΠΕ/ΔΔΕ)

5. Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης

6. Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων 
Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Πανεπιστήμιο Πειραιώς 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 
Πανεπιστήμιο Θράκης 
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
Πανεπιστήμιο Πάτρας 
Πανεπιστήμιο Κρήτης 
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 
Ιόνιο Πανεπιστήμιο 
Πανεπιστήμιο Αιγαίου 
Πολυτεχνείο Κρήτης 
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Πάντειο Πανεπιστήμιο 
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 
Aνώτατη Σχολή Καλών Τεχνών 
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο 
Σχολή Ευελπίδων - Τμήμα Εισαγωγικών Εξετάσεων 
ΑΣΠΑΙΤΕ 
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 
7. Γραφεία Διασύνδεσης Τ.Ε.Ι. 
Τ.Ε.Ι. Πειραιά 
Τ.Ε.Ι. Αθηνών 
Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 
Τ.Ε.Ι. Σερρών 
Τ.Ε.Ι. Ηπείρου 
Τ.Ε.Ι. Πάτρας 
Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου 
Τ.Ε.Ι. Καβάλας 
Τ.Ε.Ι. Κοζάνης 
Τ.Ε.Ι. Λάρισας 
Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου 
T.E.I. Xαλκίδας 
Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας 
T.E.I. Λαμίας - Τηλ. 22310-48011 
8. Μουσεία, Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι χώρας
9. Εκδοτικοί Οίκοι


(πηγή Βασίλης Στεφανίδης fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.