Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τεράστια καταστροφή στη Βιστωνίδα:Χιλιαδες νεκρά ψάρια-Ελλειψη οξυγόνου η πιθανότερη αιτία , δεν αποκλείεται τοξίνη( ρεπορταζ ΠτΘ)

«Συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές σήμανε σήμερα το πρωί η εμφανιση χιλιάδων νεκρών ψαριών στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας, ακόμα και στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Το μέγεθος ατης καταστροφής στην ιχθυοπανίδα τηας λίμνης δεν ειναι εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά το σίγουρο ειναι ο αλιευτικός συνεταιρισμός της περιοχής υπέστη τεράστια ζημία.


Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Λιμενικό Ταμείο Λάγους, παρουσία εκπροσώπων της Διευθυνης Υγειας, επιχειρήθηκε να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν το φαινόμενο, ενώ λήφθηκαν αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών είναι ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από την ελλειψη οξυγόνου στα νερά της λίμνης Βιστωνίδας. Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, οι συνεχείς βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου είχαν ως αποτελεσμα να μειωθεί η αλατότητα στη λίμνη και να αυξηθούν τα γλυκά νερά, πράγμα που ευνόησε τη ραγδαία ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, που με τη σειρά του κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, το οποίο στερήθηκε η ιχθυοπανίδα της λίμνης.




Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείστηκε ως πιθανή αιτία της καταστροφής η τοξικότητα των νερών. Για το λόγο αυτό θα ακολουθήσουν εκτεταμένες έρευνες και αναλύσεις, τόσο στα νερά, όσο και στους ιστούς των ψαριών, προκειμένου να εξακριβωθεί αν και με ποιον τρόπο είχε εισέλθει στη Βιστωνίδα κάποια τοξίνη. Τυχόν επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα έχει σίγουρα ανησυχητικές προεκτάσεις, αλλά οι πιθανότητες που δίνονται αυτή τη στιγμή ειναι απειροελάχιστες.




Πάντως, ελήφθη ήδη απόφαση να ξεκινήσει επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών ψαριών, που θα κατευθυνθούν είτε για καύση είτε για υγεινομική ταφή, ενώ η λιμενική αρχή του Πόρτο Λάγους ανέλαβε να πραγματοποιεί αυστηρή αστυνόμευση στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει την αλιευτική
δραστηριότητα κάθε μορφής. Το μέτρο θα ισχύσει για μία εβδομάδα περίπου, έως ότου εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία θα παρέχουν ασφαλή εικόνα γύρω από τα αίτια του φαινομένου( πηγη κείμενο φωτογραφ, Παρατηρητής της Θράκης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.