Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ-Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ,Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΛΕΙΝΕΙ –ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Καμία από τις παιδικές χαρές της Ροδόπης δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος του 2009 και έτσι η συνέχιση της λειτουργίας τους πλέον της 1ης Ιουλίου καθίσταται παράνομη .Οι Δήμοι είχαν την υποχρέωση με νόμο την τελική μορφή του οποίου υπέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως Υπουργός Εσωτερικών να προσαρμοστούν και να τον εφαρμόσουν μέχρι το τέλος του 2012.
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση ,η έλλειψη χρημάτων αλλά συχνά και η παντελής αδιαφορία κάποιων δημοτικών «αρχόντων» ανά τη χώρα οδήγησε σε συνεχείς παρατάσεις με τελευταία αυτήν της 31 Δεκεμβρίου του 2014.Ωστόσο το τραγικό ατύχημα στον Δήμο Ελληνικού που στοίχισε τη ζωή σε έναν 13 χρονο και οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του υποχρέωσε τον τέως Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να ορίσει την 30η Ιουνίου ως την ημερομηνία που έπρεπε να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες .όλοι περίμεναν τον νέο Υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο να δώσει παράταση κάτι που ο νέος Υπουργός δεν έκανε οπότε πλέον το παιχνίδι σε αυτές θα γίνεται με ευθύνη των γονιών κξαι τους Δημάρχους να βρίσκονται υπό τον πέλεκυ του εισαγγελέα και της δικαιοσύνης.

Ξάνθη :Λουκέτο σε όλες τις παιδικές χαρές

Ο φόβος της εισαγγελικής παρέμβασης έχει οδηγήσει πολλούς Δημάρχους στη χώρα στην αναστολή λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών τους δημιουργώντας τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια και αντιδράσεις .Στην Ξάνθη ο Δήμος με χθεσινή απόφασή του βάζει λουκέτο στις παιδικές του χαρές:
«
Ο Δήμος Ξάνθης ανακοινώνει ότι, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση 18239/05.05.2014 του Υπουργού Εσωτερικών, είναι υποχρεωμένος, μετά τις 30-06-2014, να κλείσει όλες τις παιδικές χαρές.
Το 2009 εκδόθηκε η αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ Β΄ 931) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που προβλέπει τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των παιδικών χαρών και τη συμμόρφωση των υφισταμένων.
Πρόκειται για μια απόφαση υπερβολική, στοχευμένη και εξαιρετικά δαπανηρή για τους Δήμους. Για το λόγο αυτό και μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των ΟΤΑ, η προθεσμία, από τις 31-12-2012, έπαιρνε ετήσιες αναβολές με αντίστοιχες αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, με τελευταία την αρ.15693/18-04-2013, με την οποία καθορίστηκε προθεσμία προσαρμογής έως τις 31-12-2014.
Από τις υπηρεσίες μας εκτιμήθηκε ότι, το κόστος προσαρμογής των σαράντα τριών (43) Παιδικών χαρών που λειτουργούν στο Δήμο μας, υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ. Έτσι προγραμματίσαμε τη σταδιακή αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα για το τρέχον έτος και έως τις 31-12-2014 στοχεύουμε να αποκτήσουν το ειδικό σήμα λειτουργίας τουλάχιστον δέκα έξι (16) παιδικές χαρές.
Δυστυχώς όμως, μετά την αιφνιδιαστική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, στις 05-05-2014 και ενώ οι παιδικές μας χαρές, στην πλειοψηφία τους, είναι άρτια εξοπλισμένες και άψογα συντηρημένες είμαστε υποχρεωμένοι να τις κλείσουμε μέχρι να λάβουν σήμα πιστοποίησης.
Παρακαλούμε για την κατανόησή σας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αναστάτωση και δυσαρέσκειά σας.
Η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη συντομότερη επίλυση του ζητήματος που δημιουργήθηκε.»
Το ίδιο αποφάσισε και ο Δήμος Τρικάλων :

Γιώργος Πετρίδης : «Παίρνω την ευθύνη πάνω μου και δεν κλείνω τις παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής»

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Κομοτηναίων και μεός του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γιώργος Πετρίδης σε δηλώσεις του στον Παρατηρητή της Θράκης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κλείσει τις παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής.Σχετικό ρεπορτάζ του Θωμά Σταμούλη αναφέρει:

«Κινήσεις πανικού από το Υπουργείο, πρακτικά αδύνατη η άμεση πιστοποίηση»

Σε δηλώσεις του για το θέμα, στο περιθώριο της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τις κινήσεις και αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Κάνοντας λόγο για «κινήσεις πανικού», που προέκυψαν μετά από το δυστύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού, υπογράμμισε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Τόσο, εξαιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων, όσο και εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των δήμων για αυτό το σκοπό. 

«Δεν μπορεί να αποφασίσει κανένας δήμαρχος στις 30 Ιουνίου να «ξηλώσει» μέσα στο καλοκαίρι τα παιχνίδια, που παίζουν τα παιδιά μας»

Ταυτόχρονα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» από τις αρχές του επόμενου μήνα σε όλες τις μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Μάλιστα, έδειξε να αποσυνδέει την ασφάλεια στη χρήση τους από την πιστοποίηση με τα πρότυπα ΕΛΟΤ και ISO, που θέτει επιτακτικά το Υπουργείο Εσωτερικών. «Προφανώς δεν μπορεί να αποφασίσει κανένας δήμαρχος στις 30 Ιουνίου», σημείωσε, «να «ξηλώσει» μέσα στο καλοκαίρι τα παιχνίδια, που παίζουν τα παιδιά μας, επειδή δεν έχουν πιστοποιηθεί όλες οι παιδικές χαρές κατά ISO και κατά ΕΛΟΤ, σύμφωνα με τα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών». «Αυτό όμως που κάνουμε ούτως ή άλλως», προσέθεσε, «είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες, έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα». «Παίρνω την ευθύνη επάνω μου και δηλώνω ότι δεν πρόκειται να «ξηλώσω» καμιά παιδική χαρά», υπογράμμισε κλείνοντας, εξαιρώντας φυσικά τις περιπτώσεις εκείνες που προδήλως ανακύπτουν ζητήματα ασφαλείας λόγω παλαιότητας των παιχνιδιών, αλλά και περιπτώσεις που συναντώνται κυρίως σε οικισμούς, με παιδικές χαρές που δε χρησιμοποιούνται, λόγω του πολύ μικρού αριθμού παιδιών.»

Τι προβλέπει ο νόμος για τις παιδικές χαρές

H υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) (δείτε την όλη εδώ:http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf)προβλέπει πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.
Ορίζει πρώτα απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμο-σφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.
Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.
Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.
Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:
α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,
β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,
γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,
δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποί-ος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Μέχρι τις 31.12.2012 οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές όφειλαν, να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους.
Ωραία τα λέει η υπουργική απόφαση. Να σκεφτεί κανείς ότι σε ένα σημείο προβλέπει ακόμα και ότι «ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά , κάδοι ανακύκλωσης για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κλπ.)».
Διαβάστε και το νόμο:


Σάκης Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.