Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μειονότητα και Κουίκ θα κρίνουν το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη



Οι τελευταίες εξελίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρό τους ,δημιουργούν νέα δεδομένα στην αναμέτρηση για τον νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ,από εκείνη του Κ6 της Ξάνθης μέχρι την πρόσφατη του τηλεοπτικού σταθμού Thrakinet,αν αποκωδικοποιηθούν σωστά ,μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα:



-Πρώτον :Παγιώνεται το δίπολο Γιαννακίδη –Παυλίδη ως εκείνο που θα εμφανιστεί στις κάλπες  την δεύτερη Κυριακή .Τελικά η Περιφέρεια μετά και την μετατόπιση του πολιτικού πρόσημου της παράταξης Γιαννακίδη, εμφανίζεται ως μία πολύ συντηρητική Περιφέρεια. Το πολιτικό εκκρεμές στον τόπο μας βρίσκεται στα δεξιά .Παρότι κάποια από τα παλαιότερα ευρήματα των τάσεων στην περιοχή προέκριναν ένα κεντροαριστερό σχήμα, εντούτοις τούτο δεν επιβεβαιώνεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ,εφόσον αυτά είναι αξιόπιστα και όχι «κατά παραγγελία»…

-Η έκπληξη των εκλογών φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα του βουλευτή επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ η οποία και κεφαλαιοποιεί την δουλειά που έκανε με τις συχνότατες επισκέψεις στην Περιφέρεια και ταυτόχρονα προσφέρουν μία «αντιμνημονιακή» επιλογή στον συντηρητικό χώρο. Από τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά στοιχεία προκύπτει ,η υποψηφιότητα «εθνικού σκοπού» όπως την ονομάζει ,ως η τρίτη δύναμη στην Περιφέρεια. Ο Κουίκ μάλιστα διπλασιάζει ,σχεδόν ,τα ποσοστά του κόμματός του .Και εδώ είναι η πρώτη σοβαρή παράμετρος .Τί θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι του Κουίκ την δεύτερη Κυριακή;

-Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον η δυσάρεστη έκπληξη των εκλογών. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει πανελλαδικά ποσοστά εξουσίας ,η περιφερειακή παράταξη εμφανίζεται μάλλον αποδυναμωμένη αφού μετά την ανακοίνωσή του υποψηφίου Περιφερειάρχη έκανε «κοιλιά».Οι επιλογές ,στενά κομματικών στελεχών για τις θέσεις των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών εγκλώβιζαν την υποψηφιότητα που ούτως ή άλλως αντιμετώπισε πρόβλημα αναγνωρισιμότητας του επικεφαλής της .Η τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει την παράταξη τέταρτη και με διαφορά από τους πρώτους ,αίσθηση που επιβεβαιώνεται και από την …περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν συνυπολογίσει κανείς την απίστευτη παλινωδία με την επιλογή της Σαμπιχά Σουλειμάνογλου για το Ευρωψηφοδέλτιο αλλά και την απομάκρυνση του Αχμέτ Κούρτ από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο(λέγεται ότι θα σάρωνε στο μειονοτικό στοιχείο της Ξάνθης) δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την υποψηφιότητα Μορφίδη οριοθετώντας ταυτόχρονα την οροφή της.

-Τέταρτος και καταλυτικός παράγοντας φυσικά για την περιοχή μας η στάση της μειονότητας. Η δική της συμπεριφορά καθόρισε σαφώς το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Οι παροικούντες την Ιερουσαλημ γνωρίζουν πως οι μειονοτικοί δεν απαντούν στα ερωτήματα των δημοσκόπων άρα τα όποια αποτελέσματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας φανερώνουν απλά τάσεις που μπορεί είτε να ενισχυθούν είτε να αντιστραφούν πλήρως. Οι εξελίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ,η επιλογή να ενισχυθεί το DEB στις ευρωεκλογές και τα αντανακλαστικά που αναπτύσονται στο χώρο της μειονότητας στην άνοδο εθνικιστικών φωνών διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο .Πολλοί λένε ότι η επιλογή έχει ήδη γίνει .Η πρώτη Κυριακή θα φανερώσει την τάση και θα ορίσει το φαβορί που θα καθήσει για μία πενταετία στην καρέκλα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.



 Ο Ρήσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.