Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Στις 03/10/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εξελίξεις στον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά των προβάτων, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπ. Α. Α. & Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας. Συμμετείχε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος, αντιπροσωπεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη και τον Τμηματάρχη Κτηνιατρικού Κέντρου Σουφλίου κ. Βασίλειο Δελησταμάτη.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ξεχωριστή συνάντηση της αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη με τον κ. Κουκουλόπουλο αποφασίστηκαν τα εξής:

1.  Ενίσχυση του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από πιστώσεις του «ΕΣΠΑ», όπου η δαπάνη είναι επιλέξιμη και η διαδικασία ταχύτατη και πολύ συγκεκριμένη.

2.  Για την ενίσχυση του εγκλεισμού  των ζώων έχει  ήδη καταβληθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου, το ποσό για τα πρώτα 30.000 ζώα. Θα υπάρξει επανέλεγχος για το ενδεχόμενο απλήρωτων κτηνοτρόφων από την πρώτη αποστολή και εφόσον διαπιστωθούν τέτοιες περιπτώσεις και γίνει άμεσα η πληρωμή τους.

3.  Όλες οι πληρωμές για τα θανατωθέντα ζώα θα έχουν ξεκινήσει μέχρι της 17/10/2014.

4.  Στις πληρωμές θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις για τις εργασίες θανάτωσης, καθαρισμού και απολύμανσης.

5.  Η διακίνηση χορτονομών που παραμένουν  αποθηκευμένες λόγω των μέτρων θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:
 
·  Απαγορεύεται η άνευ όρων διακίνηση
·  Απαγορεύεται ρητά η διακίνηση χορτονομών προς τα αιγοπρόβατα άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων  της χώρας
·  Θα επιτραπεί η διακίνηση μηδικής σε βοοειδή  με την εξής διαδικασία:
α. Θα τροποποιηθεί η απόφαση περιορισμού που υπάρχει για την Π.Ε  Έβρου.
β. Θα προηγείται έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Έβρου και έκδοση συνοδευτικών εγγράφων σχετικά με  την προέλευση, τον αριθμό των δεμάτων, τον παραλήπτη  και την διαδρομή.
γ. Θα βεβαιώνεται η παράδοση των  χορτονομών στον παραλήπτη.
δ. Ο έλεγχος για τα παραπάνω θα ασκείται από τις αστυνομικές αρχές.

6. Κατά τις ίδιες ημερομηνίες θα μεταβεί στον Έβρο αντιπροσωπεία του Υπ.Α.Α. & Τροφίμων με επικεφαλής τον κ. Κουκουλόπουλο.

7. Για τον καταρροϊκό πυρετό, διαπιστώθηκε ότι έχει πλήξει όλες τις Βαλκανικές χώρες, φυσικά και την Ελλάδα, με σφοδρή ένταση. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα ποικίλει και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον θάνατο των ζώων και την απώλεια εισοδήματος είναι πολύ μεγάλες.

8. Το θέμα του εμβολιασμού των ζώων, είναι ένα ζήτημα που δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, καθώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο. Στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει από τον Μάρτιο 2015 και σε κοινή δράση με όλες τις Βαλκανικές Χώρες.


9. Συμφωνήθηκε για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων ότι θα πληρωθούν κανονικά τα εντομοαπωθητικά, ενώ για την πληρωμή των νεκρών και θανατωθέντων ζώων  θα ακολουθήσει εγκύκλιος του Υπ.Α.Α.Τ  έως τις 10/10/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.