Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Με ιδιαίτερες τιμές έγινε δεκτός την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην έδρα της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μαρωνείας.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαππών κ. Ιωάννης Σταυρίδης, ο οποίος στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον Πατριάρχη του Γένους.
"Είναι μεγάλη ευλογία για εμάς η επίσκεψή σας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κ. Σταυρίδης.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του, μετέφερε τον χαιρετισμό της αγάπης και ευλογίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς πάντας.
"Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Μητέρα Εκκλησία ευρίσκεται πάντοτε πλησίον σας δια της προσευχής, αλλά και δια της μέριμνας υπέρ της κατά Θεόν και της κατά κόσμο προόδου σας" ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης ανέφερε ότι αν και ο εν λόγω δήμος δεν απαριθμεί χιλιάδες κατοίκους, είναι εξίσου σημαντικος με τους άλλους δήμους.
"Είναι σημαντικός πρώτον γιατί η ιστορική σημασία ενός τοπου δεν έχει καμία σχέση πόσο πληθυσμό έχει, και δεύτερον οι μικρότεροι δήμοι παρέχουν την ευκαιρία για στενότερη γνωριμία και διευκολύνει το οικογενειακό κλίμα" σημείωσε ο Πατριάρχης.
Κλείνοντας ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις κατασκηνώσεις που θα θεμελίωνε μετά από λίγο, τονίζοντας, ότι είναι χαρά και για τις δύο πλευρές Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αποτελεί ευγενή εγχείρημα υπέρ της νεότητος, η οποία αξίζει να τύχει της προσοχής όλων.
 Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης
δοκίμασε τοπικά εδέσματα και πίτες τις οποίες έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού, ενώ ήπιε ένα ποτήρι κρασί εις υγείαν όλων.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη:
"Παναγιότατε

Ευλογημένη η σημερινή μέρα για την Μαρώνεια, για τον Δήμο μας ,για τη Θράκη.

Σήμερα υποδεχόμαστε εδώ, στη Μαρώνεια ,την ιστορική έδρα της Μητροπόλεώς μας ,τον πλέον επιφανή συνδημότη μας.

Την Αυτού Θεοτάτη Αγιότητα ,τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως ,τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο

Τον πνευματικό μας πατέρα τις προσευχές και την ευλογία του οποίου επιζητούμε ταπεινά για να πάρουμε κουράγιο ,να δώσουμε με επιτυχία τις καθημερινές μάχες της ζωής μας ,να μπολιάσουμε την ψυχή μας με το φως του Χριστού.

Αυτήν την αύρα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως μας φέρνει σήμερα ο Παναγιότατος εδώ στη Μαρώνεια ,τον πλέον ιστορικό τόπο της Θράκης μας.

Την Μαρώνεια του Οδυσσέα ,των Κικόνων ,του Κύκλωπα, την Μαρώνεια με την ακμαία της ιστορική παρουσία ,με τα σπάνια και μοναδικά της αρχαιολογικά ευρήματα ,το Αρχαίο Θέατρο, την Σύναξη, το Ρωμαϊκό Πρόπυλο ,την Βυζανατινή Μαρώνεια με τους περικαλλείς επισκοπικούς ναούς που σιγά σιγά φανερώνουν με τη βοήθεια της αρχαιολογικής σκαπάνης την μεγαλοπρέπεια τους .

Την Μαρώνεια των υπέροχων Αρχοντικών ,του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Την μαρτυρική και ηρωική Μαρώνεια που αντιστάθηκε ,πολέμησε και πλήρωσε τίμημα βαρύ στο μακραίωνο ιστορικό της διάβα.

Την σύγχρονη Μαρώνεια την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, της Ροδόπης ,της Θράκης μας.

Παναγιότατε

Ο Δήμος μας δίνει την δική του μάχη για να αντιμετωπίσει την σκληρή καθημερινότητα που η παγκόσμια κρίση χάραξε βαθιά στον τόπο μας.

Έχει ανθρώπους μοναδικούς ,φιλότιμους ,αξιοπρεπείς ,ανθρώπους που κουβαλάνε στην ψυχή τους την αγάπη για τον τόπο τους.

Σε αυτούς τους ανθρώπους ,στη νέα γενιά μας επενδύουμε θέλοντας να δούμε και μεις το φως της ανάπτυξης ,της προκοπής και της ευημερίας. Να επανασυνδέσουμε τον τόπο με την ιστορία του και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του αύριο με επιτυχία.

Αυτό είναι το δικό μας χρυσάφι .Ο τόπος μας ,το περιβάλλον ,οι άνθρωποί του ,η ιστορία ,η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον .

 Όταν σε ανύποπτο χρόνο θέσατε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος ,όχι ως πολυτέλεια αλλά ως ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου ,θεωρώ ότι συνεισφέρατε τα μέγιστα στον παγκόσμιο διάλογο για το περιβάλλον.

Οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες και ο δικός σας αγώνας είναι για μας οδηγός σκέψης και ζωής για τον δικό μας αγώνα που κάνουμε στον Δήμο μας για να κρατήσουμε το περιβάλλον μας αλώβητο και αειφορικό και να το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας .

Η δική μας απάντηση είναι τα προϊόντα μας, τα μοναδικά μας προϊόντα που παράγει αυτός ο τόπος και  που θέλουμε την ευλογία σας για να συνεχίσουμε αυτήν την μακραίωνη παράδοση στοιχεία της οποίας μαρτυρώνται και στα Ομηρικά έπη.

Παναγιότατε


Σήμερα σε μία εποχή κρίσης και αμφισβήτησης η διδασκαλία της Εκκλησίας αποτελεί μία απάντηση στο μεγάλο δίλημμα του ανθρώπου για το μέλλον του και την  πορεία του προς αυτό.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί έναν φάρο πίστης και ελπίδας για τον παγκόσμιο χριστιανισμό. Αυτό συνομολογείται από πιστούς ,κληρικούς και λαϊκούς ,που κατά χιλιάδες επισκέπτονται την έδρα του Θρόνου ζητώντας από την Αγιότητα Σας να τους επιδαψιλεύσει λόγια παρηγορίας ,λόγια αγάπης ,λόγια ταπεινοφροσύνης που θα τους είναι όπλα σοβαρά στην καθημερινή μάχη που δίνουν για επιβίωση.

Ο δικός μας τόπος ,η ιστορική Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής δέχθηκε πρόσφατα ένα Θείο Δώρο: την τοποθέτηση στην κεφαλή της ενός εξαιρετικού πεφωτισμένου επισκόπου που τον αγκαλιάζει καθημερινά καθοδηγεί πλέον στα βήματα της εκκλησίας και Του Σωτήρα μας. Η δική του παρουσία και η ακατάβλητη δραστηριότητα του μας δίνει ελπίδα και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Σε λίγο θα ευλογήσετε την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κατασκηνωτικού κέντρου σε χώρο που έχει προσφερθεί με πολλή αγάπη και σεβασμό από τους ευσεβείς κατοίκους των Προσκυνητών .Ένα κέντρο με προσφορά στην νεότητα αλλά και στην εξωστρέφεια του Δήμου μας.


Παναγιότατε

Τύχη αγαθή δώρισε στην Παγκόσμια Ορθοδοξία την παρουσία σας στην Κεφαλή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Όλοι εμείς ,τα πνευματικά σας παιδιά ,σάρκα εκ της σαρκός της Mητέρας Εκκλησίας, ευλογούμε τον Κύριο και ευχόμαστε να σας χαρίζει μακροημέρευση καθώς και σωματική και πνευματική δύναμη για να συνεχίσετε να φέρετε αυτό το βαρύ φορτίο των χιλιάδων  χρόνων ιστορίας και προσφοράς του Πατριαρχείου.

Καλώς ήλθατε ,προσδοκούμε όλοι μας την ευλογία Σας και ευχόμεθα καλή διαμονή και εκπλήρωση του Χρέους σας ενώπιον Θεού και Ανθρώπων.

Σε ανάμνηση της επίσκεψής σας στην Μαρώνεια παρακαλώ να δεχτείτε από την ταπεινότητά μου ,εκ μέρους των συνδημοτών αυτή την εικόνα Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος ο παλαιότερος Ιερός Ναός της .

Η ευλογία Της Υπεραγίας Θεοτόκου ας φωτίζει τα βήματά σας και να σας χαρίζει υγεία και δύναμη για την εκπλήρωση της αποστολής σας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.