Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΚΑΠ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΌΣΑ ΗΞΕΡΑΝ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΕΛΟΣ-Ο ΚΑΠΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΥΛΩΝΑ

Το αδιαχώρητο επικράτησε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης από τους δεκάδες αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των βουλευτών της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αλέκου Κοντού για ενημέρωση πάνω στις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.
Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βασικός διαπραγματευτής σε τεχνοκρατικό επίπεδο της νέας ΚΑΠ Δημήτρης Μελάς και οι κ Κωνσταντίνος Σκιαδάς Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και Ιωάννης Κολυβάς Γενικός
Δντης της. Και οι 3 βαθιοί γνώστες του αντικειμένου με σοβαρούς ωστόσο ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από μερίδα παρισταμένων αγροτών για το τι εκφράζει πλέον η ΠΑΣΕΓΕΣ τα περισσότερα μέλη της οποίας είτε έχουν διαλυθεί είτε υπολειτουργούν είτε τέθηκαν(ή θα τεθούν) σε καθεστώς εκκαθάρισης .









Από 1η Αυγούστου η πρόταση στην Ευρωπαική Επιτροπή

Μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις η χώρα τελικά υπέβαλλε την πρότασή της στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συμμορφωθεί με το καθεστώς και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί για την περίοδο 2014-2020.
Οι αγρότες λοιπόν πρέπει να ξεχάσουν αυτά που ξέρανε και να συνηθίσουν στην ιδέα μίας νέας πραγματικότητας που στη βάση της έχει στρεμματικές ενισχύσεις και όχι εμπράγματα δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα εισέπρατταν ανεξαρτήτως αν έσπερναν τα χωράφια της ή όχι. Η χώρα έχει χωριστεί σε 3 ζώνες :τους βοσκοτόπους(25% του προϋπολογισμού, τις αρόσιμες εκτάσεις 47% και στις δενδρώδεις 28%).Οι αγρότες λοιπόν ανάλογα με την καλλιέργεια τους θα εισπράττουν περί τα 45 ευρώ ανα στρέμμα για κάθε αροτριαία καλλιέργεια ενώ επίσης θα υπάρξει και ένα κομμάτι συνδεδεμένο με την
παραγωγή. Για πρώτη φορά θα λάβουν ενίσχυση και όσοι καλλιεργούν δέντρα προκειμένου με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Ενισχύσεις θα δοθούν και σε κηπευτικά ,αρωματικά κλπ.
2 σημεία «αγκάθια « για την περιοχή μας :
-1ον η εξαίρεση του καπνού από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Τούτο σημαίνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Η ΕΕ δεν θέλει να ακούσει για ενίσχυση καπνοκαλλιέργειας. Έτσι η χώρα προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να εξασφαλίσει την ενίσχυση κυρίως μέσα από προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης .
Ωστόσο πώς να πειστούν οι αγρότες όταν τα τρέχοντα προγράμματα ,μετά από 3 χρόνια παραμένουν ακόμη απλήρωτα;
-2ον οι βοσκότοποι .Έχουν μειωθεί δραματικά .Κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει εκτός από τις μονάδες ζώων να εξασφαλίσει και επαρκείς βοσκοτόπους. Άλλως θα χάσει την ενίσχυση ενώ με το νέο καθεστώς έχουν καταργηθεί και τα ειδικά βοηθήματα.
Εν ολίγοις μπαίνουμε σε μία νέα εποχή με θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Βασικό ωστόσο ζήτημα είναι ότι  κονδύλια ,έστω και μειωμένα κατά 9%, έχουν εξασφαλιστεί αυτήν την περίοδο .Ίσως είναι η
τελευταία ευκαιρία της χώρας να εκσυγχρονίσει την παραγωγή της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, κυρίως όμως «ενεργούς» αγρότες να μείνουν στην παραγωγή.
Δηλώσεις
Αιχμηρός στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης για τις αποφάσεις που λαμβάνονται «μεταξύ 3 κεντρικών δρόμων της Αθήνας» τονίζοντας ότι υπάρχουν και διεκδικητικές φωνές από την Περιφέρεια να υπερασπιστούν την ανάπτυξή της ενώ ο Αλέκος Κοντός δήλωσε πως «Θα πρέπει να
αντιληφθούν όλοι οι αγρότες και κυρίως οι νέοι αγρότες ότι με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υπάρχει μέλλον για την Ελληνική γεωργία και ιδίως για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας»,.
Στην ημερίδα έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Μουστάφά Κατραντζή ,ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης ,οι Αντιδήμαρχοι του ίδιου Δήμου Γιώργος Αντωνιάδης και Χρήστος Μεραχτσάκης,η Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μουσταφάογλου Σιμπέλ,ο Πρόεδρος του Συν/μου Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν,ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός και ο
Αντιπρόεδρος Κώστας Κούκος,ο Κυριάκος Κρόκος Πρόεδρος της ΕΝΕΑΑ Ροδόπης και φυσικά πολλοί αγρότες και εκπρόσωποί τους.


Σάκης Αντωνίου














1 σχόλιο:

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.