Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ώρα για αναδιοργάνωση & προτεραιότητες-της Ελένης Σολταρίδου,ψυχολόγου

Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για εσωτερική αναδιοργάνωση και καθορισμό προτεραιοτήτων. Σε λίγο άλλωστε ξεκινάει η καινούργια σχολική χρόνια, που όπως γνωρίζετε την θεωρώ ως την ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας.
Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω κάποιες εικόνες που μου αρέσανε πολύ, για να συγκρατήσουμε όλοι κάποια βασικά στοιχεία….
Νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουμε ότι η ζωή είναι ούτως ή άλλως μία συνεχής διαδικασία ανάπλασης, τροποποίησης, διαδραστικών σχέσεων και κινητοποίησής μας για να βελτιωθούμε.


 Υπάρχουν όμως πολύ συχνά διαστήματα στα οποία χάνουμε τις προτεραιότητές μας, βυθιζόμαστε στο άγχος και στην καθημερινότητα, στις υποχρεώσεις και ξεχνάμε τα δικαιώματά μας, τις απολαύσεις, τη χαλάρωση και τα απαραίτητα διαλείμματα…

Οι περισσότεροι είχαμε την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούμε από την εργασία μας για κάποιες μέρες, είτε φεύγοντας διακοπές, είτε πηγαίνοντας στο χωριό.. Είναι ευκαιρία λοιπόν μετά την επιστροφή μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ή έστω να τροποποιήσουμε ορισμένες στάσεις και ορισμένους κανόνες μας…
Μήπως πρέπει να υιοθετήσουμε νέες συμπεριφορές; Μήπως πρέπει να εστιάσουμε σε εμάς για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους άλλους; Μήπως πρέπει να δημιουργήσουμε νέους τρόπους για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας; Μήπως πρέπει να θυμηθούμε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή μας;
Η λέξη νέο, είμαι σίγουρη ότι παρατηρήσατε, πως αναφέρεται αρκετά συχνά στην προηγούμενη παράγραφο.. Νομίζω πως όλοι μας έχουμε την ανάγκη να διαφοροποιούμε τις χρόνιες και σταθερές συμπεριφορές μας.. Εξάλλου έχουμε ανάγκη από αλλαγές, από την απουσία στασιμότητας..
Ορίστε τις νέες σας προτεραιότητες, προσπαθήστε να αφοσιωθείτε σε μικρούς και ευέλικτους στόχους, επιλέξτε τι σας ικανοποιεί. Δώστε βαρύτητα στην αυτό-πληρότητα, σκεφθείτε μικρές απολαύσεις.. Εξάλλου, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μέσα στους αδιάκοπους ρυθμούς μας μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν νιώθουμε ενοχές να απολαμβάνουμε αυτές τις μικρές στιγμές.. Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία μας θα ήταν ένας εξαιρετικός στόχος για όλους μας…
Ας σκεφτούμε λοιπόν…
Χαλάρωση, ένα μπάνιο, μία παράσταση, μία συναυλία, η επαφή μας με τη φύση, η κουβέντα με φίλους, ο διαλογισμός, ένα διάλειμμα για καφέ, η μουσική, η έκφραση του αισθήματος της ευγνωμοσύνης, η σωματική εκτόνωση, η σεξουαλική επαφή, το διάβασμα, τα ταξίδια, η ζωγραφική, το μαγείρεμα, η προσφορά, το κοινωνικό έργο, η ενασχόλησή μας με ένα κατοικίδιο είναι μόνο μερικοί από τους εναλλακτικούς τρόπους που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ μας και να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και να καταλάβουμε ότι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας το μεγαλύτερο δώρο..
Την ικανοποίηση στη ζωή μας & Την ικανοποίηση από τη ζωή μας …..



πηγή:Γραφείο Διασύνδεσης του ΔΠΘ-career.duth.gr



Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος ,απόφοιτος του 1ου Λυκείου Κομοτηνής. 
Είναι αριστούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει  ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της «Διοίκησης Υγείας» .Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Έχει διδάξει τεχνικές εργασιακού άγχους ,διαχείριση κρίσεων, μεθόδους αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.