Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ-Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ BOUTIQUE HOTEL(ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ)-ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ «ΦΙΛΕΤΟ» 18 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Βγήκε «στον αέρα» από το ΤΑΙΠΕΔ ο διεθνής διαγωνισμός  για την αξιοποίηση των ΞΕΝΙΑ που έχει στην κατοχή του  προκειμένου να αξιοποιηθούν από επενδυτές ως BUTIQUE HOTELS.
 Η ομάδα περιλαμβάνει 14 μη λειτουργούντα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών  και το Ξενία της Κομοτηνής καθώς  και τρια παραδοσιακά αρχοντικά στο Πήλιο. (Δυο στην Μακρυνίτσα και ένα στις Μηλιές.)


Συνολικά η λίστα των ακινήτων που μπαίνουν σε διαγωνισμό περιλαμβάνονται επίσης
Επτά επιλεγμένα πρώην ξενοδοχεία Ξενία.
- Δύο πρώην σανατόρια, στην Αρκαδία και στη Ρόδο.
- Η Villa de Vecchi, ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας στη Ρόδο.
«Τα ακίνητα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, διαμορφώνοντας γεωγραφικά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια ακινήτων κατάλληλων για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού και αναψυχής.
Περαιτέρω, αναμένεται να υλοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων (Boutique Hotels)» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα συγκεκριμένα ακινητα, αναφέρονται τα εξής:
«Τα Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ ήταν ένα ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάστηκαν από γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αποτελούν διατηρητέα κτήρια ενόψει της αρχιτεκτονικής τους αξίας.
Οι πλεονεκτικές τοποθεσίες τους ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό τους ύφος, την αισθητική τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα κατέστησαν ορόσημο του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα.» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 99 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΗ

Όπως αναφέρεται στον διαγωνισμό ,το ΞΕΝΙΑ της Κομοτηνής προσφέρεται για «σύσταση και μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 έτη».Τυπικά δεν πωλείται ,παραμένει περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου ,ωστόσο ,ουσιαστικά λόγω του …αιώνα για τον οποίο προσφέρεται αλλάζει χέρια.Οι προσφορές ,σύμφωνα με τον διαγωνισμό θα μπορούν να δοθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλους του χρόνου.
Το ΞΕΝΙΑ της Κομοτηνής ,το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ , το 1965, πάνω σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη(όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής).
Εκτείνεται πάνω σε οικόπεδο –φιλέτο 18 στρεμμάτων ,έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1853 τμ και διαθέτει 42 κλινες και 24 δωμάτια εκ των οποίων τα 16 είναι δίκλινα ,τα 6 μονόκλινα ενώ έχει και 2 σουίτες.Για το ξενοδοχείο, κατά το παρελθόν έχει εκδηλωθεί Βουλγαρικό και τουρκικό ενδιαφέρον.


Σάκης Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.