Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΗΓΕΜΩΝ ΕΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 1

Ο ηγεμών αυτός είχε προσφάτως αναδειχθεί Φύλαρχος στην Ουγκανταγούγκου ,χώρας πολύ κοντά στην Ουγκάντα .Κάτι σαν Περιφερειάρχης να πούμε χρησιμοποιώντας τον ημέτερο αυτοδιοικητικό όρο.
Ο Φύλαρχος λοιπόν αυτός εκλεγόταν για πολλά χρόνια άρχοντας σε μία τοπική φυλή. Δεν ήταν ιδιαίτερα ικανός ,ούτε και παραγωγικός .Δεν είχε ιδέες αλλά ούτε και σπουδαία κατάρτιση .Αυτό δεν είχε όμως σημασία .Ήταν «καλό παιδί» ,πήγαινε σε κοινωνικές εκδηλώσεις (όπως οι γάμοι ,βαφτίσεις ,σουνέτια κλπ στα μέρη μας) και χτυπούσε πλάτες. Σπουδαίο πράγμα για την Αφρική το χτύπημα αυτό της πλάτης .Χρειάζεται τέχνη για να καταφέρεις να πείσεις το κοροΐδο που αγγίζεις ότι πράγματι ενδιαφέρεσαι για την περίπτωσή του. Δίπλωμα ηθοποιού τι νομίζεις…


Το θεατριλίκι το είχε στο αίμα ο ηγεμών αυτός.Όταν μιλούσε δημοσίως έπαιρνε ένα ύφος πεντακοσίων φυλάρχων και κάθε φορά έδινε την παράσταση της οποίας χαρακτηριστικά , στα δικά μας μέρη, απαντούνται στο θέατρο σκιών και τον βασικό πρωταγωνιστή του.
Το κακό ήταν ότι ο ηγεμών αυτός συχνά έφευγε από τον πάπυρο στον οποίο του γραφαν τους λόγους και έλεγε τα δικά του. Τα οποία και σπάνια άλλαζε .Άλλωστε δεν αλλάζεις την μανιέρα που νομίζεις ότι σε κάνει πετυχημένο. Βέβαια αυτά που έλεγε ούτε ο ίδιος τα καταλάβαινε αλλά τι σημασία είχε .Σκοπός ήταν να μην τα καταλαβαίνουν οι άλλοι. Ιθαγενείς ήταν άλλωστε .Τί να καταλάβουν από τα υψηλά αυτά νοήματα που το «ψυχόρμητο» αυτό εξέφραζε. Λόγοι λοιπόν ,όχι σαχλαμάρες σαν αυτά που λένε οι δικοί μας εδώ οι πολιτικοί που τους καταλαβαίνουν όλοι. Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ στην αρχή τα λόγια αυτά ακούγονταν «κάπως» στους άσχετους στη συνέχεια η κατάσταση της επανάληψης των ίδων και των ίδιων παντού και πάντα άγγιζε τα όρια της γραφικότητας και του γελοίου .
Τέλος πάντων ο  ηγεμών λοιπόν αυτός κάποια στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι στα σοβαρά .Την διερεύνηση της πιθανότητας να γίνει στην περιοχή του ,εκεί δίπλα στην Ουγκάντα, μία Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη. (όπως αυτή που κάποτε ήταν να γίνει και εδώ ε…).Το θέμα δεν ήταν εύκολο γιατί η φτώχια και η κρίση είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην χώρα αυτή στην οποία ο λαϊκισμός ,που ο ίδιος υπηρέτησε πιστά εκτοξεύοντάς τον μάλιστα σε δυσθεώρητα ύψη ,είχε καλλιεργήσει μεταξύ των ιθαγενών ένα κλίμα επιφύλαξης και άρνησης .Ο φόβος του κόσμου ήταν ότι θα έρχονταν εργάτες από την διπλανή Ζιμπάμπουε να δουλέψουν στην χώρα και θα έκλεβαν μεροκάματα.
Παρόλα αυτά ο ηγέτης μας αιφνιδίασε και τους στενούς του συνεργάτες. Το προχώρησε το πράγμα γιατί ,όπως εκμυστηρεύονταν ,σε όσους το συζητούσε ,το εγχείρημα θα είχε θετικά χαρακτηριστικά και θα καταπολεμούσε την ανεργία που ήταν και το μείζον ζόρι της περιοχής του. Και γίνονταν  συζητήσεις ,τεχνικές και επί της ουσίας πλέον αφού το έδαφος ήταν πρόσφορο πια .Οι πεφωτισμένοι συμβουλάτορες έφτασαν ένα βήμα πριν τη χωροθέτηση των χωριών εκείνων που θα εφαρμόζονταν το θέμα .Είχε πια ωριμάσει το πράγμα.
Βέβαια στην τοπική κοινωνία ,παρότι επικρατούσε εύλογος μυστικισμός ,το πράγμα άρχισε να διαδίδεται προκαλώντας αντιδράσεις .Ο ηγεμών  όμως δεν έδινε σημασία .Υπερασπίζονταν την προσπάθεια που έτεινε να τελεσφορεί για να παρουσιαστεί στο μεγάλο συμβούλιο της φυλής το οποίο και έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις. Όσοι τον ήξεραν δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την στάση του .Αυτός που άλλαζε απόψεις δέκα φορές σε ένα λεπτό το πήγε τόσο μακριά ένα θέμα που έκανε… «τζίζ».
Κάποιο πρωί χτύπησε το ταμ τουμ του .Κοίταξε στον ορίζοντα και είδε καπνό από ένα διπλανό χωριό που ανήκε στην επικράτεια του.’ Ήταν ο θρησκευτικός μάγος του χωριού αυτού (κάτι σαν δεσπότης να πούμε …) ο οποίος αρέζονταν εκτός από τα επίγεια να ανακατεύεται και με τα γήινα και τα πολιτικά, έχοντας συχνά άποψη επί παντός επιστητού. Αυτός λοιπόν τον ρώτησε τον ηγεμόνα μας ,με καπνούς (από τα αυτιά λόγω θυμού), αν πήγαινε να φτιάξει τέτοιο πράγμα που πολλοί έλεγαν ότι κάνει :μία ΕΟΖ.Πάγωσε ο ηγέτης μας.Σε ένα δευτερόλεπτο όλα τελείωσαν τότε. «Όχι φυσικά »έστειλε μήνυμα καθησυχαστικόν στον μάγο.
Και οι επιστήμονες ,οι γνώστες , οι αλχημιστές ,οι συναντήσεις , και τα τοιάυτα του λέγαν οι συνεργάτες του με απορία; Ουδεμία απάντηση .Το θέμα έκλεισε άρον άρον .Μάλιστα στο μεγάλο συμβούλιο της φυλής που το θέμα ήρθε ,εμφανίστηκε λάβρος κατά της περίπτωσης αυτής που νωρίτερα υπερασπιζόταν με πάθος .Έγραψαν μάλιστα οι γραμματιζούμενοι και ένα φιρμάνι(ψήφισμα κατά το ημέτερον..) και το έστειλαν στον κυβερνητικό κάλαθο των αχρήστων μαζί με τα άλλα δεκάδες παρόμοια που βιομηχανικώς έκαναν στο αυτό συμβούλιο. Ο ηγέτης αποθεώθηκε αφού δεν άφησε την περιοχή του να γίνει Ζιμπάμπουε .Τρομερός.
Η πλάκα είναι ότι πλεόν η φυλή του τον έδιωξε από το χωριό του μην θεωρώντας ότι έχει να δώσει άλλες μάχες; (λαϊκισμού …) αυτός βρήκε καταφύγιο σε κυβερνητικό πόστο ,όπου όπως λέγεται(από τις κακές γλώσσες)  θα ασχοληθεί και με το θέμα της ΕΟΖ!!!
Αυτά τα γελοία πράγματα λοιπόν συνέβησαν στην Αφρική πολύ μακριά από μας. Ευτυχώς εμείς εδώ είχαμε την τύχη να έχουμε πραγματικούς πεφωτισμένοπυς ηγέτες που ουδεμία σχέση είχαν με τα όσα θλιβερά περιγράψαμε πιο πάνω .Καημένη Αφρική .Τί άτυχη που ήσουν πάντα να βγάζεις τέτοιους φύλαρχους ..


Για την αντιγραφή ο Αννίβας
(που φτάνει όπου νάναι κοντά στο Καπιτώλιο )

ΥΓ Έπεται συνέχεια ..Μην φύγετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο ,ακόμη και ανώνυμο ,αρκεί να είναι ευπρεπές και όχι προσβλητικό,είναι ευπρόσδεκτο.Για να είμαστε ,ωστόσο ,όλοι καλά ,τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.